In de buurtbieb van Maria Hoop wordt niks geregistreerd

Print
In de buurtbieb van Maria Hoop wordt niks geregistreerd

Marja van Mourik, initiatiefneemster van de buurtbieb in Maria Hoop. Afbeelding: Jan-Paul Kuit

MariaHoop -

Eigenlijk was het plan om een klein kastje met uit te lenen boeken bij gemeenschapshuis De Annendaal in Maria Hoop te plaatsen. Door de vele enthousiaste donateurs groeide het plan uit tot een kleinschalige bibliotheek annex ontmoetingsruimte.

Het loopt niet direct storm in het eerste uur dat de kleine bibliotheekvoorziening in het gemeenschapshuis in Maria Hoop geopend is. De Annendaal is deze dag ook het stemlokaal voor het dorp waardoor de ingang van de buurtbieb aan de achterzijde is. Het mag het enthousiasme van de vrijwilligers niet drukken. Vandaag krijgt hun liefde voor lezen een eigen plekje in het dorp. en dat hopen ze over te brengen op alle inwoners, jong en oud.

Taken verdeeld

Een groep van vijftien mensen is betrokken bij de buurtbieb. „Een fors aantal inderdaad”, zegt initiatiefneemster Marja van Mourik. „Daarmee kunnen taken goed verdeeld worden en wordt de druk op de vrijwilligers niet te groot. We zijn twee keer per week geopend en het is wel zo prettig om in ieder geval altijd met z’n aanwezig tweeën te zijn.”

Boeken in opslag

De afgelopen maanden lagen boeken her en der in Maria Hoop verspreid. Van garages tot zolders. Bij Marja in de woonkamer werden de boeken gesorteerd. Trots is men dan ook op het resultaat na de vele uren voorwerk. „Maar er liggen nog 2500 boeken in de opslag. We zullen niet snel zonder komen te zitten. Het idee voor klein een boekenkastje hebben we dan ook maar laten varen. Doordat het gemeenschapshuis ook nog werd verbouwd, hebben we nu een mooie ruimte ter beschikking.”

Leefbaarheid

De boeken kunnen door iedereen worden meegenomen. Men kan ook een boek tegen een ander boek uitruilen. Alles gaat op basis van goed vertrouwen. Geregistreerd wordt er niks. „De buurtbieb is voor iedereen, zeker ook voor mensen met een kleine beurs. Daarnaast gaan veel ouderen niet zomaar naar Echt met het openbaar vervoer. Zeker niet voor een boek. Deze buurtbieb draagt bij aan de leefbaarheid in het dorp.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen