Groenewegse-bospad is eerste straat in Heerlen met door bewoners gekozen naam

Print
Groenewegse-bospad is eerste straat in Heerlen met door bewoners gekozen naam

Wethouder Adriane Keulen onthult de naam van het pad in het Schurenbergerpark. Afbeelding: Corina de Greef

Heerlen / Hoensbroek -

Het Groenewegse-bospad in het Schurenbergerpark in Hoensbroek is de eerste straat in de gemeente Heerlen die een door bewoners voorgestelde naam heeft gekregen.

De naam van het pad werd afgelopen weekend onthuld door de stichting Schurenbergerpark, die zich samen met Stichting Buurtbeheer Maria Gewanden bezig houdt met de aanleg van dit park. Toen dit park op het voormalige sportterrein van Maria Gewanden gereedkwam, was hier ook een naamloos pad aangelegd.

Voorwaarden

De stichting maakte gebruik van het initiatief van de gemeente Heerlen om inwoners een eigen straatnaam voor te laten stellen. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mogen straten of pleinen niet worden vernoemd naar personen die nog geen vijf jaar zijn overleden en mogen straatnamen niet lijken op andere namen, dit om de situatie voor hulpverleners overzichtelijk te houden.

De gemeente heeft hiervoor in oktober een commissie in het leven geroepen. Deze beoordeelt een aanvraag en geeft advies, waarna het gemeentebestuur een besluit neemt. Op deze manier kunnen bewoners invloed uitoefenen op de naamgeving van nieuwe wegen.

Aanvragen

Ook bestaande straten, paden, pleintjes of parken die nog geen naam hebben komen hiervoor in aanmerking. Wethouder Adriane Keulen (Buurtgericht Werken, OPH) laat weten dat er nog enkele aanvragen zijn binnengekomen waarover binnenkort een besluit genomen wordt.

De naam Groenewegse-bospad is vernoemd naar de Groeneweg, een verbindingsweg die op de plek van het park liep. Door de aanleg van de randweg en het sportpark verdween deze weg grotendeels. Een deel van de oude Groeneweg bestaat nog en ligt op het terrein van Adelante.