Rechter tikt Maastricht op vingers

Print
Rechter tikt Maastricht op vingers

The Masters-vestiging Hoogfrankrijk. Afbeelding: Annemiek Mommers

Maastricht / Itteren -

De gemeente Maastricht is ten onrechte afgeweken van het bestemmingsplan om de komst mogelijk te maken van The Masters aan Hoogfrankrijk. Dat heeft de rechtbank bepaald.

The Masters, een kookschool en restaurant voor jongeren na het speciaal onderwijs, is sinds eind 2017 actief in het voormalig Huis van Bourgondië (Hoogfrankrijk). Kort daarvoor had Maastricht vergunning verleend.

Argus

Buurtnetwerk Argus voelde zich daardoor overvallen. Maria Essers: „De handelwijze van het college staat haaks op het beleid zoals vastgesteld door de raad in 2016. De gemeente heeft een beleid waarin duidelijk is bepaald dat bij ‘vernieuwende concepten’ de betreffende buurt vooraf betrokken dient te worden.”

Argus kreeg afgelopen week gelijk van de rechtbank in Roermond vanwege een formele fout van de gemeente. Die had niet mogen afwijken van het bestemmingsplan om de bestemming ‘horeca/maatschappelijk’ mogelijk te maken. De rechter geeft Argus daarin gelijk, maar handhaaft de omgevingsvergunning, omdat de gemeente de zaak met een nieuw besluit alsnog goed kan regelen. The Masters kan gewoon open blijven.

Wethouder

Argus hekelt de manier van optreden van de gemeente, die The Masters zou bevoordelen. „De toenmalige wethouder (Jack Gerats, red.) had horeca, maar ook het sociaal investeringsfonds en welstand in zijn portefeuille. Tevens was hij ambassadeur van The Masters. Hij was verantwoordelijk voor de vele tonnen subsidie die door de gemeente zijn gefourneerd.”

Sheila Oroschin van The Masters zegt verdrietig te worden van die laatste opmerking. „We werken juist heel transparant en besparen de maatschappij door onze zorg voor kwetsbaren veel belastinggeld. Terwijl Argus alsmaar rechtszaken voert die de belastingbetaler veel geld kosten. Wat heeft het voor zin elkaar te bevechten? De deur staat wagenwijd open, voor iedereen en dus ook voor Argus.”