EU: alleen brexit-uitstel als Lagerhuis Mays deal volgende week alsnog aanneemt

Print
EU: alleen brexit-uitstel als Lagerhuis Mays deal volgende week alsnog aanneemt

Theresa May Afbeelding: AFP

De EU is bereid tot een kort uitstel van de brexit, die eigenlijk op 29 maart zou plaatsvinden. Maar dan moet het Britse parlement wel uiterlijk volgende week instemmen met de scheidingsdeal die premier Theresa May in november met Brussel sloot.

Dat verklaarde EU-president Donald Tusk in Brussel aan de vooravond van de EU-top waar de 27 andere EU-leiders zich over het verzoek buigen.

Het verzoek van May om uitstel van de brexit tot 30 juni roept veel vragen en mogelijk politieke complicaties op, liet Tusk weten nadat hij de andere regeringen had geconsulteerd. De andere EU-leiders moeten formeel instemmen met uitstel, slechts één veto is genoeg om het uitstel van tafel te krijgen.

Twee keer verworpen

Het Lagerhuis heeft de brexitdeal van May met Brussel al twee keer eerder verworpen, in januari en twee weken geleden. Het Lagerhuis heeft zich echter ook uitgesproken tegen een vertrek zonder afspraken over de scheidingsvoorwaarden.

Volgens Tusk kunnen de EU-leiders een kort uitstel na goedkeuring in het Britse parlement vlot afhandelen zodat May meer tijd heeft om de uittreding wettelijk te regelen in eigen land. Maar als het haar niet lukt om de deal alsnog door het parlement te loodsen, dan dreigt een wanorderlijk vertrek, zonder afspraken over de scheiding, op 29 maart. Dat wil eigenlijk niemand in de EU, ook het Lagerhuis niet.

‘We kunnen niet opgeven’

Tusk: ,,Zelfs al lijkt de hoop op succes fragiel, zelfs een illusie, we kunnen niet opgeven. Tot het allerlaatste moment moeten we zoeken naar een positieve oplossing. Vanzelfsprekend gebeurt dit niet door de onderhandelingen te heropenen.’’

Premier Mark Rutte benadrukte woensdag nog dat het nu cruciaal is om te weten wat de Britten willen bereiken met het uitstel. Rutte wil ook dat er in het Britse parlement steun is voor die bedoelingen. Hij wil daarmee voorkomen dat ‘we in dezelfde cirkels blijven ronddraaien, dat we in diezelfde situatie blijven hangen’.