Dit zijn de grootste winnaars en verliezers

Print
Dit zijn de grootste winnaars en verliezers

Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Afbeelding: ANP

Forum voor Democratie is met zijn campagne tegen immigratie en het klimaatbeleid de grote winnaar geworden van de Provinciale Statenverkiezingen.

Hoewel regeringspartij VVD in een eerste prognose landelijk de grootste blijft, raakt het kabinet-Rutte vooral door verliezen voor coalitiepartners CDA en D66 zijn meerderheid in de Eerste Kamer kwijt.

De winst voor Forum voor Democratie (FvD) gaat vooral ten koste van de PVV, die circa 1 op de 3 kiezers verliest. Desondanks stemden nooit eerder zoveel Nederlanders – ruim één op de vijf kiezers – op partijen die zichzelf hebben opgeworpen als de politieke erfgenamen van Pim Fortuyn.

Voor FvD is sprake van een spectaculaire doorbraak. In Zuid-Holland wordt de partij volgens de exitpoll in één klap de grootste. De partij van Thierry Baudet wordt waarschijnlijk de grootste oppositiepartij in de nieuwe Eerste Kamer, die op 27 mei door de Statenleden wordt gekozen.

Dit zijn de grootste winnaars en verliezers
Premier Mark Rutte ontving een Delfts blauw vaasje in de fabriek van Heinen Delfts Blauw tijdens de aftrap van de campagne van de VVD voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Foto: ANP

Winnaars en verliezers

FvD was tot dusver niet in de Eerste Kamer vertegenwoordigd en zou nu volgens de exitpoll op tien zetels mogen rekenen. De PVV verliest ten opzichte van vier jaar geleden drie van de huidige negen Senaatszetels en zou daarmee qua grootte de zevende fractie worden. Ondanks een klein verlies blijft de VVD van minister-president Mark Rutte landelijk de grootste. In de senaat zouden de liberalen één zetel moeten inleveren (van dertien naar twaalf), maar blijven zij wel de grootste.

Grotere verliezen zijn er volgens de exitpoll voor coalitiegenoten CDA (van twaalf naar acht) en D66, dat drie van de tien zetels inlevert. De ChristenUnie, de kleinste coalitiefractie, weet zich wél te handhaven en lijkt zelfs een zetel winst te boeken: van drie naar vier. De coalitiefracties zouden volgens de exitpoll 31 van de 38 senaatszetels overhouden.

Voor een meerderheid in de Eerste Kamer zou het kabinet kunnen aankloppen bij FvD of bij GroenLinks of de PvdA. De partij van Jesse Klaver lijkt het zeteltal te verdubbelen (van 4 naar 8), een evenaring van het beste verkiezingsresultaat ooit. De PvdA weet de schade te beperken en zou zeven van de acht senaatszetels behouden.

Beroerder is de uitslag voor de SP, dat van de huidige negen senatoren er slechts vier zou overhouden. De socialisten zouden daarmee op één zetel meer uitkomen dan Partij voor de Dieren en 50PLUS, die beide een zetel winst lijken te gaan boeken, van wee naar drie. De SGP levert juist een zetel in en komt op één, evenveel als nieuwkomer Denk, die voor het eerst in de Eerste Kamer lijkt te komen.