Reacties

Gemengd gevoel bij ruk naar rechts

Print
Gemengd gevoel bij ruk naar rechts

Blijdschap en bedachtzaamheid in het gouvernement. Afbeelding: Peter Schols

Maastricht -

Gemengde gevoelens in het gouvernement in Maastricht, traditioneel het podium voor de ontknoping van de Statenverkiezingen. Dit waren de eerste reacties vanuit de zaal.

Het gejuich uit de feestzaal komt enkel vanuit het midden. Daar staat het relatief kleine clubje van GroenLinks. De partij lijkt, nadat de eerste tellingen binnenkomen, te gaan verdubbelen en dat zorgt voor groot enthousiasme. Toch is er ook verbazing. „Het resultaat voor de partij is razend goed tot nu toe. Al wachten we nog op de grote steden. Minder vrolijk stemt het als we kijken naar het grotere geheel”, aldus voorman Pepijn Baneke, die doelt op de ruk naar rechts die zich op de uitslagenavond aftekent. De grote nieuwkomer Forum voor Democratie, die op het provinciehuis schittert door afwezigheid, scoort zeer hoog in de exitpolls. En dat zag niet iedereen aankomen.

Ger Koopmans, leider van de grootste partij CDA, zegt gemengde gevoelens te hebben. „Ik ben blij dat de opkomst hoger is en dat we in absolute zin meer CDA-kiezers hebben weten te bereiken. Aan de andere kant zie je een intocht van nieuwe partijen die nog nooit regeringsverantwoordelijkheid hebben gedragen. Als coalitiepartijen verliezen we.”

Met Forum voor Democratie komt een partij in de Staten die eigenlijk geen Limburgs programma heeft. Wat betekent dat voor een eventuele coalitiedeelname? ,,Met een optimistische bril zeg ik dat verschillen in een van de gelukkigste landen van de wereld te overbruggen moeten zijn. Kijk je er pessimistisch naar, dan moet je zeggen dat het moeilijker wordt om met de zittende coalitie verder te gaan.” Koopmans zegt wel met ­Forum voor Democratie te gaan spreken.

Megaklapper

Ook bij de PVV zijn er gemengde gevoelens. De partij haalt opgelucht adem als ze het verlies lijken te beperken. Wel is er tevredenheid bij de partij over de ‘verrechtsing’ van Limburg, blijkt in gesprek met PVV-fractieleider Robert Housmans. „De binnenkomst van Forum voor Democratie doet me denken aan de megaklapper die wij maakten in 2011. Ik hoop echter dat Forum geleerd heeft van onze deugden en fouten. Indertijd bleek de coalitie namelijk niet stabiel. Ik ben blij dat de partijen op rechts groeien én als wij in de provincie minder verliezen dan we landelijk hebben gedaan.”

Landelijke thema’s

Ook bij D66 zagen ze niet aankomen dat rechts zo hard zou groeien, vertelt D66-voorman Hans Teunissen. „Kijkend naar onszelf, hoop ik op drie zetels.” Naast Teunissen staat Marlou Jenneskens, nummer drie op de D66-lijst. „Als alles naar rechts trekt, welke meerderheid heb je dan nog in het midden? GroenLinks juicht, maar dat is vooral voor zichzelf.” De reden van de verrechtsing wordt met name gezocht in de landelijke thema’s, ziet ook gedeputeerde en lijsttrekker Eric Geurts van PvdA. „We verliezen waarschijnlijk een zetel en daar hadden we niet op ingezet. Het heeft niets met Limburg te maken, maar alles met een landelijke trend. Ik denk dat we de afgelopen jaren de provincie stabiel hebben bestuurd.”