Funderingspalen

Sif sluit 2018 af met verlies

Print
Sif sluit 2018 af met verlies

Afbeelding: Jean-Pierre Jans

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Sif, de Roermondse fabrikant van funderingspalen voor onder meer windmolens op zee, heeft vorig jaar een verlies van 2,1 miljoen euro geboekt. Een jaar eerder meldde het bedrijf nog een winst van net geen 31 miljoen euro.

De omzet kwam uit op 235,1 miljoen euro, waar een jaar eerder nog 327,2 miljoen euro in de boeken werd gezet.

Sif kampte vorig jaar met een sterke terugval in zijn productie, deels veroorzaakt door vertraging bij grote projecten. Door het gebrek aan werk kwam de productie in de laatste weken van het tweede kwartaal bijna stil te liggen.

Het bedrijf nam destijds afscheid van driehonderd flexwerkers, de helft van het totale aantal arbeidskrachten.

Vertraging

In augustus wilde Sif weer volop aan de slag gaan. Het bedrijf haalde daarvoor de eigenlijk pas voor 2019 geplande order voor de windparken Borssele 3 en 4 naar voren. Het werk liep echter zeven weken vertraging op. Eerst omdat er niet genoeg staal beschikbaar was, later door aanvoerproblemen vanwege de lage waterstand in de rivieren.

Sif wist de productie uiteindelijk enigszins op te voeren. Dat deed het bedrijf wel tegen een lagere verkoopprijs.

Orders

De productie van Sif kwam vorig jaar uit op 138 kiloton, tegen 232 kiloton in 2017. Driekwart van de productie was bestemd voor offshore windparken. De rest ging naar de olie- en gassector. Voor dit jaar heeft Sif tot nu toe 210 kiloton aan opdrachten in de orderboeken staan. Voor 2020 en verder zijn 155 kiloton aan orders binnen.

Fred van Beers, topman van Sif, verwacht de komende jaren betere marktomstandigheden. „We zien hogere uitschrijvingen voor nieuwe projecten en dat heeft geresulteerd in 365 kiloton aan nieuwe opdrachten”, aldus Van Beers.

Personeel

Het Roermondse concern speelt op dit moment al in op de verwachte toename in productie door weer personeel aan te nemen. Eind 2018 waren er 272 werknemers in vaste dienst. Daarbovenop was er een flexibele schil van 157 mensen. Op dit moment werken er bij Sif ongeveer 550 mensen. Dat aantal zal dit jaar stijgen richting 600, verwacht het bedrijf. Ongeveer 300 mensen zullen dit jaar een vast dienstverband hebben. Daarmee keert Sif terug naar de situatie in 2017.