Waterbelang weer met afstand de grootste bij verkiezingen Waterschap Limburg

Print
Waterbelang weer met afstand de grootste bij verkiezingen Waterschap Limburg

Waterschap Limburg houdt zich onder meer bezig met maatregelen tegen de overlast van hoosbuien. Afbeelding: Archieffoto De Limburger

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De lijst Waterbelang is weer met afstand als de grootste partij uit de bus gekomen bij de woensdag gehouden waterschapsverkiezingen in Limburg. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de woensdag gehouden verkiezing voor het algemeen bestuur van Waterschap Limburg.

De negen verschillende regionale lijsten van de uit het CDA voortgekomen Waterbelang behaalden 260.789 van de in totaal 394.888 uitgebrachte stemmen. Daarna volgt op grote afstand Water Natuurlijk met 44.147 stemmen. De VVD kan rekenen op de steun van 36.136 stemmers. Lokaal Limburg kreeg 25.124 stemmen. Op 50Plus brachten 17.845 Limburgers een stem uit. Hekkensluiter is de Algemene Waterschapspartij (AWP) met 10.847 stemmen. Waterschap Limburg benadrukt dat de uitslag indicatief is, omdat de uitslag van Heerlen nog niet binnen was.

Zetelverdeling

Waterschap Limburg kon de vermoedelijke zetelverdeling donderdag nog niet aangeven. De uitslag van de verkiezingen geeft echter op het eerste gezicht weinig heel grote verschuivingen.

Van de 21 zetels die via de verkiezingen waren te verdelen, bezette Waterbelang er vier jaar geleden 15. Volgens een schatting op basis van de voorlopige, nog niet volledige uitslag, zou dat aantal zetels nu op 13 of 14 uit kunnen komen. Water Natuurlijk, de lijst met daarin onder meer natuurmensen en kandidaten met een PvdA-, Groen Links- en D66-achtergrond kwam vier jaar geleden uit op vier zetels. De kans is aanwezig dat die partij nu mogelijk twee zetels inlevert. VVD en 50Plus waren vier jaar geleden goed voor 1 zetel. VVD zou uit kunnen komen op 1 of 2 zetels. 50 Plus zit voorlopig dicht tegen een zetel aan. Lokaal Limburg, nu niet vertegenwoordig in het algemeen bestuur van het waterschap, zou er waarschijnlijk met 1 zetel inkomen. De Algemene Waterschapspartij (AWP) lijkt het wederom niet te redden.

In tegenstelling tot de eveneens woensdag gehouden verkiezingen voor Provinciale Staten zijn bij de verkiezingen voor het waterschap al een aantal zetels vergeven aan belangengroeperingen. Het gaat in totaal om 9 van de 30 zetels. Van die zogeheten geborgde zetels zijn er 4 voor landbouw, 3 voor het bedrijfsleven en 2 voor natuur.

Opkomst

Bij de vorige waterschapsverkiezingen in Limburg ging ruim 40 procent van de stemgerechtigde kiezers stemmen. Dit keer lag de opkomst met 48 procent een stuk hoger. .

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje