OM: Gökmen Tanis verdacht van moord of doodslag met terreuroogmerk

Print
OM: Gökmen Tanis verdacht van moord of doodslag met terreuroogmerk

Gökmen Tanis Afbeelding: ANP Handouts

De vermeende schutter van de aanslag in Utrecht wordt verdacht van meervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht donderdag gemeld.

Hoofdverdachte Gökmen Tanis zal vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het onderzoek is nog in volle gang, zegt het Openbaar Ministerie in een verklaring op haar website. ‘Zoals eerder werd gemeld, is tot nog toe geen enkele relatie tussen de verdachte en de slachtoffers gebleken. Het onderzoek heeft inmiddels ook aanwijzingen opgeleverd dat de verdachte tijdens het schietincident geen hulp van andere personen heeft gehad. Verder wordt onderzocht of verdachte heeft gehandeld vanuit enkel een terroristisch motief, of dat zijn handelen voortkwam vanuit persoonlijke problematiek in combinatie met een geradicaliseerd gedachtengoed’, aldus het OM.

Lees ook:Hierom houdt het OM ernstig rekening met een terroristisch motief

Persoonlijkheidsonderzoek

Het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) zal volgens haar opdracht worden gegeven om onderzoek te verrichten naar de persoonlijkheid van verdachte.

De rechtbank Midden-Nederland zal vrijdag de beslissing van de rechter-commissaris over de voorlopige hechtenis bekendmaken.

Wat betreft de 40-jarige verdachte die dinsdagmiddag werd aangehouden, wordt nog onderzocht of hij mogelijk een ondersteunende rol heeft gehad buiten het schietincident om.

Veroordelingen

Gökmen Tanis is twee weken geleden nog veroordeeld tot een celstraf van 4 maanden voor een inbraak op 13 september 2018. En een dag eerder, op 4 maart, werd hij veroordeeld tot een celstraf van twee weken in verband met een winkeldiefstal.