Leerlingen Sint Ursula steken de handen uit de mouwen bij vrijwilligersproject

Print
Leerlingen Sint Ursula steken de handen uit de mouwen bij vrijwilligersproject

Leerlingen van Sint Ursula gaan een dagje aan de slag in de zorg. Afbeelding: Sint Ursula

Horn -

Ieder jaar krijgen leerlingen van de bovenbouw vmbo-t, havo en vwo van scholengemeenschap Sint Ursula Horn de mogelijkheid om op stedenreis te gaan. Er zijn echter ook leerlingen die om diverse redenen daar niet aan (willen) deelnemen. Voor deze leerlingen houdt Sint Ursula een maatschappelijk en cultureel programma. Op woensdag 27 maart en vrijdag 29 maart nemen de leerlingen deel aan een vrijwilligersproject waarbij ze zelf een keuze maken uit verschillende deelnemende zorginstellingen om gedurende een dag(-deel) mee te lopen.

De deelnemende zorginstellingen zijn Sint Elisabeth Haelen (een woonzorginstelling voor senioren waar verschillende activiteiten aangeboden worden zoals kienen, wandelen, handwerken, spelletjes en bakken), Sint Charles Heythuysen (een zorgcentrum voor ouderen waar naast zorg ook activiteiten aangeboden worden), PSW Leudal Activiteitencentrum Heythuysen (een instelling voor mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking. In het activiteitencentrum wordt een belevingsgerichte en arbeidsmatige dagbesteding geboden), Hoeskamer ’t Leuke Beegden (een vorm van dagbesteding voor inwoners -vooral ouderen van Maasgouw- die voor iedereen toegankelijk is), Proteion Tafeltje-dekje Heythuysen (vrijwilligers van tafeltje-dekje brengen dagelijks rond het middaguur een warme maaltijd bij mensen die hiertoe zelf niet meer in staat zijn.), Care+ Roggel (deze instelling biedt beschermd wonen, dagbesteding en ambulante begeleiding aan mensen met psychische problemen) en De Seizoenen ElivagarRoggel (hier wordt uitgebreide zorg aan mensen verleend).

Op donderdag 28 maart krijgen de leerlingen gezamenlijk een culturele workshop (fotografie) en sluiten de dag af met een gastcollege van een bewoner van de deelnemende zorginstelling Care+. Het doel van dit project is leerlingen te laten ervaren hoe het is om binnen de zorgsector aan de slag te gaan, de verbinding te maken tussen middelbare scholieren, zorginstellingen en haar bewoners en het ontwikkelen van vaardigheden buiten school, zoals aanpassingsvermogen, betrokkenheid, samenwerken en anticiperen. Ook hoopt de school met dit project de drempel voor vrijwilligerswerk te verlagen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen