Roemer verliest thuis, Limburg vol PVV-gemeenten en andere opmerkelijke Limburgse verkiezingscijfers

Print
Roemer verliest thuis, Limburg vol PVV-gemeenten en andere opmerkelijke Limburgse verkiezingscijfers

Afbeelding: ANP

Roermond -

De PVV weet in Limburg vaak nog het best te scoren, blijkt nu bijna alle stemmen in Nederland zijn geteld. Wie op een rij zet in welke Nederlandse gemeenten de meeste PVV-aanhang zit, ziet in de top-10 maar liefst negen Limburgse gemeenten voorbij komen. Alleen de nummer één positie gaat naar Brabant: Rucphen. Vervolgens staan op de landelijke toplijst: Landgraaf, Kerkrade, Brunssum, Stein, Beesel, Heerlen, Sittard-Geleen, Echt-Susteren en Bergen.

De verkiezingen leveren nog meer opmerkelijke Limburgse cijfers op. Burgemeester Emiel Roemer van Heerlen heeft in zijn thuisbasis Boxmeer het landelijk grootste verlies voor zijn SP voor de kiezen gekregen De partij was daar vier jaar geleden nog veruit de grootste, maar levert nu maar liefst 15,2 procentpunt in en moet VVD en CDA boven zich dulden.

ChristenUnie

Slecht nieuws voor de 112 mensen die in Peel en Maas op de ChristenUnie stemden. Ze wonen in de gemeente waar die partij landelijk het minst voet aan de grond krijgt. Het percentage van 0,6 % in die gemeente is het laagste in het hele land.

Minst gemiddelde gemeente

De gemeente Nederweert mag ook een prijs in ontvangst nemen. Die gemeente staat zevende op de lijst van minst gemiddelde gemeenten. De lijst dus waarvan de uitkomst het meest afwijkt van het landelijke gemiddelde.

Forum

Nieuwkomer Forum voor Democratie doet het in Limburg, net als landelijk, goed maar aan de topscores die de partij in enkele gemeenten buiten de provincie haalt kan geen enkele Limburge gemeente tippen. In Edam-Volendam haalde de partij maar liefst 40,7 procent van de stemmen binnen. Daar steekt Stein, de gemeente waar Forum in Limburg het hoogste scoort, met zijn 18,1 procent maar schril bij af. In Voerendaal kreeg de partij in Limburg het minst voet aan de grond. Daar stemde 12,1 procent van de stemgerechtigden op Forum. In Roermond wist lijstduwer Theo Hiddema namens Forum 1220 stemmen binnen te slepen. Lijsttrekker Ruud Burlet kreeg er ruim vierhonderd meer.

Groei

D66 heeft in Venray, de thuisbasis van Limburgs lijsttrekker Hans Teunissen, landelijk juist de grootste groei doorgemaakt. Het begrip ‘grootste’ is overigens wel zeer relatief. De partij sleepte er 1,1 procentpunt meer binnen dan vier jaar geleden. Maar bij een partij in mineur is zo’n minieme stijging al snel de grootste. Sterker nog: de landelijke nummer twee op de lijst met grootste stijgers bij D66 is Urk met (jawel!) 0,0 procent. De rest van de top-10 laat alleen maar gemeenten zien waar de partij minimaal inleverde.

VVD Roermond

Nog zo’n Limburgse gemeente waar een verliezende partij toch stijging laat zien: Roermond. De thuisbasis van Limburgs lijsttrekker Karin Straus wist 3,3 procentpunt meer stemmers dan vier jaar geleden binnen te krijgen. De op één na hoogste stijging in Nederland. Alleen in het Twentse Borne wist de partij meer winst te boeken. Ook Venray (zevende plek) en Roerdalen (tiende) komen voor in de lijst met grootste winst voor de VVD.

Öztürk

Roermond behoort landelijk ook tot de gemeenten met de grootste achterban voor DENK. De thuisbasis van Tweede Kamerlid en kandidaat Eerste Kamerlid Selçuk Öztürk wist in Roermond 4,4 procent van de stemmen binnen te slepen. Daarmee staat Roermond in de top-10 van gemeenten met grootste DENK-aanhang op de zesde plek.

Opkomst

Heerlen en Kerkrade prijken op het lijstje met gemeenten waar de opkomst landelijk het laagst is. In Heerlen kwam maar 47,5 procent naar de stembus, in Kerkrade was dat 48,2 procent. Ze staan daarmee in de top-10 van gemeenten met de laagste opkomst op de zesde en de negende plek. Landelijk ging 56,1 procent stemmen. In Limburg is de opkomst traditioneel wat lager dan de landelijke cijfers: 52,5 procent.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen