Vermoeidheid speelde stemmentellers in Heerlen parten

Print
Vermoeidheid speelde stemmentellers in Heerlen parten

Stemmen tellen is en blijft mensenwerk (dit is niet in Heerlen). Afbeelding: ANP

HEERLEN / Hoensbroek -

Bij enkele stembureaus in Heerlen kwam het aantal ingenomen stempassen niet overeen met het aantal stembiljetten. Oorzaak: fouten van mensen die lang in touw waren.

In Heerlen bleek afgelopen nacht dat van enkele stembureaus tellingen moesten worden overgedaan. „Het aantal stempassen kwam daar niet overeen met het aantal stembiljetten”, zegt woordvoerder Richard Pisters. „Dan weet je dat er iets niet goed is en is het zaak dat uit te zoeken. De laatste uitslagen kwamen om 02.00 uur binnen. Om kwart over twee beseften we: dat gaan we nu niet meer redden. Om 07.00 uur was iedereen weer present.”

Rond kwart voor elf donderdagmorgen waren de stemmen definitief geteld. Hoe belangrijk nauwkeurigheid is, leerde de uiteindelijke uitslag. De SP werd in Heerlen nipt de grootste, met slechts dertig stemmen meer dan de PVV.

Experiment

De hapering bij het tellen staat los van het experiment om centraal te tellen in Heerlen, bezweert de woordvoerder. In het experiment worden ’s avonds op de stembureaus alleen de stemmen per partij geteld en de volgende dag centraal het aantal stemmen per kandidaat. „In principe had het tellen sneller moeten verlopen. Maar nu hadden we die verschillen. Die dingen gebeuren, het is mensenwerk.”

Vermoeidheid

De coördinator van het tellen in Heerlen wees eerder op vermoeidheid: het gaat om mensen die vanaf ’s morgens vroeg bezig zijn.