Provinciale Statenverkiezingen

Zetelverdeling: minstens vier partijen nodig in Limburg

Print
Zetelverdeling: minstens vier partijen nodig in Limburg

Het CDA blijft in Limburg de grootste partij. Afbeelding: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

Met Heerlen erbij zijn donderdagochtend de laatste Limburgse stemmen geteld. Minimaal vier partijen zijn nodig voor een meerderheidscoalitie, blijkt uit de voorlopige verdeling van de zetels.

Nu de stemmen van Heerlen binnen zijn, is er in de zetelverdeling één verschuiving opgetreden. 50PLUS stond donderdagochtend nog op twee zetels. Nu zakt de partij een plaats terug en krijgt Partij voor de Dieren er één bij.

Inleveren

Het grotere geheel ziet er nog steeds hetzelfde uit. CDA blijft ondanks twee zetels verlies de grootste partij in deze provincie. Winnaar Forum voor Democratie (FvD) volgt daarna maar is in zetelaantal gelijk aan de PVV, die er twee moet inleveren. Allebei krijgen ze, zoals het er nu naar uitziet, zeven zetels. De VVD stabiliseert en houdt er vijf.

Voor een meerderheid zijn op zijn minst vier partijen nodig blijkt uit deze voorlopige verdeling. Dan gaat het om een coalitie van CDA, FvD, PVV en VVD, die uitkomt op 27 van de 47 zetels. Een samenwerking op rechts zou het meest recht doen aan de verkiezingsuitslag. Alleen al FvD en PVV samen gaan er in deze provincie met bijna dertig procent van de stemmen vandoor.

Ingewikkeld

De variant over links, op basis van de huidige coalitie van CDA en VVD met PvdA en D66 wordt cijfermatig een stuk ingewikkelder. De vier raken hun meerderheid kwijt en komen vier zetels tekort. GroenLinks kan ze daar nipt aan helpen, na te zijn verdubbeld. Maar voor een beetje meer rek is een zesde partij nodig, bijvoorbeeld Lokaal Limburg dat groeit naar twee zetels.

De grootste verliezer in Limburg is de SP. Die partij halveert van acht naar vier zetels. Van de nieuwkomers heeft alleen FvD het gered. DENK en ChristenUnie hebben niet genoeg stemmen gekregen voor een zetel.