Valkenburg verdeelt geld Living Statues over kleinere evenementen

Print
Valkenburg verdeelt geld Living Statues over kleinere evenementen

Als het aan wethouder Bisschops ligt, krijgt ook Valkenburg een eigen brocantemarkt. Afbeelding: Roger Dohmen

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

De gemeente Valkenburg verdeelt het geld voor het afgeblazen Living Statues-festival over een aantal kleinere evenementen. Die moeten voor meer levendigheid zorgen in het centrum van Valkenburg.

Wethouder Claudia Bisschops denkt onder meer aan braderieën, een brocantemarkt in de Lindenlaan („met levende muziek”) en een markt met streekproducten. Zo’n streekproductenmarkt is al eerder geprobeerd, maar nooit uit de verf gekomen. Niettemin zet Bisschops het opnieuw op haar verlanglijstje nu streekproducten overal ‘hot’ zijn.

Organisatie

De evenementenstichting Valkenburg heeft onlangs laten weten dat zij zich terugtrekt uit de organisatie van het Nederlands kampioenschap voor levende standbeelden. Daarop heeft de organisatie van dat evenement aangeklopt bij de gemeente, die ook de organisatie van de kerstmarkten heeft overgenomen en datzelfde overweegt met de Bokkemert.

Living Statues heeft echter bot gevangen bij de gemeente. 40.000 euro is veel te veel voor een evenement dat maar één dag duurt, oordeelt het college van B en W. De gemeenteraad betreurt dat. „Dit was nou echt eens een evenement waar ook onze eigen inwoners iets aan hadden”, zegt PGP-commissielid Klaas Spoelstra. Maar ook de raad vindt de kosten ‘exorbitant’.

Eigen bevolking

Bisschops gebruikt dat geld liever om kleinere evenementen te ondersteunen, zegt ze, en dan met name festiviteiten die ook voor de eigen inwoners aantrekkelijk zijn. „We doen in Valkenburg sinds jaar en dag al heel veel voor toeristen”, aldus de wethouder. „Maar het is natuurlijk ook van belang dat Valkenburg aantrekkelijk blijft voor de eigen bevolking.”

De financiële bijdrage aan grotere evenementen wordt langzaam ingeperkt. De gemeente heeft al eerder uitgesproken dat nieuwe evenementen maximaal drie of vijf jaar ondersteund worden, zodat ze hun bestaansrecht kunnen aantonen. Daarna moeten ze in principe hun eigen broek kunnen ophouden. In de praktijk is daar echter nooit werk van gemaakt, erkent Bisschops.

Bijdrage

De komende jaren wil de gemeente dat toch serieus aanpakken, zodat de koek eerlijk verdeeld kan worden. De gemeente heeft de organisaties van muziekfestival Pop on Top op de Cauberg en de nostalgische wielerkoers l’Eroica inmiddels laten weten dat de bijdrage wordt afgebouwd. De gemeente reserveert wel geld voor een nieuwe wereldbekerwedstrijd veldrijden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen