Provinciale Statenverkiezingen

FvD Limburg: stop op windmolens belangrijkste doel

Print
FvD Limburg: stop op windmolens belangrijkste doel

Forum voor Democratie is de grote winnaar bij de provinciale verkiezingen. Afbeelding: ANP

Forum voor Democratie kan zich als grote winnaar van de verkiezingen voorbereiden op formatiebesprekingen in Limburg. Een stop op wind- en zonneparken staat bovenaan het verlanglijstje, zegt de lijsttrekker.

Een afspraak met CDA-leider Ger Koopmans staat nog niet in de agenda van Ruud Burlet, de Limburgse lijsttrekker van Forum voor Democratie (FvD). Wel hebben ze op de verkiezingsavond al even telefonisch contact gehad. Een dezer dagen zal een eerste gesprek volgen tussen de grootste partij en de grootste winnaar van de provinciale verkiezingen, verwacht Burlet.

Zuinigjes

Uit het niets komt zijn partij met zeven zetels in Provinciale Staten. Deelname aan een nieuw te vormen coalitie zou, met een mandaat van vijftien procent van de Limburgse kiezers, recht doen aan de uitslag. Maar de lijsttrekker van FvD wil niet op de zaken vooruitlopen. „We staan er voor open”, klinkt het zuinigjes. „Het hangt er van af met welke partijen en of en hoe die elkaar kunnen vinden.”

Veel smaken zijn er niet wat dat betreft. Een rechtse coalitie samen met CDA, VVD en PVV lijkt voor FvD de enige optie. Die partijen hielden zich op de verkiezingsavond nog op de vlakte over een samenwerking met de nieuwkomer. Begrijpelijk, aangezien niemand weet wat de partij precies van plan is in de provincies. De kandidaten hebben zich nog niet laten zien. FvD heeft niet deelgenomen aan campagneactiviteiten in Limburg. En ook is er maar weinig bekend over wat de partij specifiek in deze provincie wil bereiken.

Klimaat

Op de vraag wat zijn belangrijkste doel is, begint Burlet meteen over het klimaat. De provincie moet stoppen met energiebeleid en stoppen met de aanleg van windmolens en zonneparken, staat ook in het programma van FvD. „Windparken en zonnepanelen zijn ontzettend slecht voor het landschap”, vindt de lijsttrekker. Dat lijkt meteen een eerste probleem. Potentiële bondgenoten CDA en VVD hebben in hun lijvige Limburgse klimaatplan staan dat er de komende jaren tientallen windmolens en vele hectaren aan zonneweides bij moeten komen.

Een breekpunt, voor Burlet? „Het is nog veel te vroeg om het daar over te hebben.” Donderdagavond komen in Amersfoort de lijsttrekkers, onder wie die van Limburg, bij elkaar voor een plan de campagne.

Luister ook naar onze podcast over de uitslag van de verkiezingen

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen