Wie of wat is toch die Uil van Minerva?

Print
Wie of wat is toch die Uil van Minerva?

Afbeelding: ANP

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet hing zijn overwinningsspeech woensdag op aan de Uil van Minerva. Maar niet alle Nederlanders weten wat Baudet daarmee precies bedoelde. Wie of wat is die uil?

Veel mensen kennen Minerva als een beroemde Leidse studentenvereniging. Maar daar hebben de uitspraken van Baudet woensdag niets mee te maken. De FvD-leider zat niet bij het studentencorps, in tegenstelling tot bijvoorbeeld prinses Beatrix, voormalig D66-leider Alexander Pechtold en vele andere invloedrijke Nederlanders.

Minerva

Minerva komt uit de Romeinse mythologie. Ze is de godin van het verstand, van de vindingrijkheid en van de wijsheid. Al in de klassieke oudheid werd de uil met dezelfde eigenschappen geassocieerd. Daarom werd Minerva behalve met een wapenrusting ook vaak met een uil afgebeeld.

Lees ook: Speech Baudet leidt tot gefronste wenkbrauwen

Het beeld van de uil als wijsgeer bleef sindsdien in stand. Niet voor niets is Meneer de Uil in de Fabeltjeskrant de alwetende verteller.

Speech

,,De uil van Minerva is neergedaald’’, sprak Baudet woensdag. Die wijze uil moet volgens hem ‘de afgod die Transitie heet’ - alle maatregelen die in Nederland genomen worden om klimaatverandering tegen te gaan - verdrijven’.

De FvD-leider liet de uil in zijn speech zweven boven een Nederland dat duister is, in crisis verkeert, dat bestaat uit brokstukken van wat eens ‘de mooiste beschaving was die de mensheid ooit heeft gekend’.