Dialectvoorstelling ‘Broelof’: zijn ultieme liefde en waarheid illusies?

Print
Dialectvoorstelling ‘Broelof’: zijn ultieme liefde en waarheid illusies?

Toneelgroep De Bron speelt ‘Broelof’. Afbeelding: Paul Smeets

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp -

Toneelgroep De Bron speelt in de maanden april en mei de voorstelling ‘Broelof’ naar het het stuk Burgermansbruiloft (1926) van Bertold Brecht.

De voorstelling, die in het dialect wordt gespeeld is een drastische metamorfose van het oorspronkelijke toneelstuk. Het stuk vertelt het verhaal van Marie en Jacob, die net zijn getrouwd. Met een nieuw leven samen én een kleine op komst, kan het stel zijn geluk niet op. Maar eerst … het huwelijksfeest. Terwijl de moeder van de bruid het draaiboek én de verhalen voor haar rekening neemt en de moeder van de bruidegom de gasten gastronomisch in de watten legt, loopt de feestavond gesmeerd. Totdat de drank het feest overneemt en de liefde op de proef wordt gesteld, de pure liefde, de verplichte liefde, de verloren liefde, de gemiste liefde, de verzuurde liefde, de gedroomde liefde. Is de ultieme liefde dan een illusie? En, zeggen we wel wat we echt denken!? Of is ook de waarheid een illusie?

Voor regisseur Hanneke Som is dit de derde regie bij toneelgroep de Bron in Noorbeek, na ‘Witlox’ (2014) en ‘Vleisch’ (2015) nu dus ‘Broelof’. Het stuk stond al lange tijd op het verlanglijstje van toneelgroep de Bron. Een droom die in 2019 uitkomt. En met 100 trouwjaren op de klok en dik 50 jaren als samenwonende partners, kunnen de spelers wel van ervaring op dit gebied spreken. Een droomhuwelijk verzekerd, of toch niet?

Vanaf 1919 stelde de jonge Brecht zich met zijn episch theater ten doel om het publiek een spiegel voor te houden, te choqueren en te laten nadenken over de maatschappelijke verhoudingen. Een eeuw later lijkt het publiek moeilijk te choqueren te zijn. Of zit juist daar het pijnpunt? Dat wij juist door klein leed en oneerlijkheid uit balans te brengen zijn. En dat de lijm waarmee relaties verbonden zijn, toch niet zo sterk of juist sterker is dan verwacht. Welke rol speel je in tijden waarin je veel ‘vrienden’ hebt, geluk ‘maakbaar’ is en choqueren iets alledaags geworden is? Blijf je in je rol of wrik je je los?

‘Broelof’ wordt gespeelt in gemeenschapshuis Oos Hei, Clermontstraat 10 in Margraten. Het stuk wordt opgevoerd op 26 en 27 april, vanaf 20.30 uur en op 28 april vanaf 15.00 uur. Verdere voorstellingen op 10 en 11 mei vanaf 20;30 uur en 12 mei vanaf 15.00 uur. De entree bedraagt 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via www.toneelgroepdebron.nl

Toneelgroep De Bron bestaat uit Laura Damoiseaux, Armand Gubbels, Sittah Huntjens, Belinda Hutzemakers, Thea Mourmans, Jacqueline Römers, Susan Rouvroije, Caspar Senden en Gilles van de Wouw.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje