Heerlen: fietsbrug of -tunnel bij Kissel zou te steil worden

Print
Heerlen: fietsbrug of -tunnel bij Kissel zou te steil worden

De overgang bij De Kissel gaat dicht. Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG

HEERLEN / Hoensbroek -

Heerlen stelt dat de aanleg van een fietsbrug of -tunnel bij De Kissel „technisch heel moeilijk is.” De buurt zou zo’n oplossing graag zien als de spoorwegovergang wordt gesloten.

Gedeputeerde Staten hebben een besluit genomen op het ‘inpassingsplan’ voor verdubbeling van het spoor tussen Heerlen en Aken. De overgang die de MSP Allee en de wijk Schaesbergerveld met Molenberg verbindt via de Glas Mij-weg komt daarin te vervallen. Verkeer zal worden omgeleid via een nieuwe weg langs het spoor naar een nieuwe onderdoorgang, die verderop uitkomt op de Crutserveldweg. Er kan zes weken lang bezwaar worden aangetekend tegen dit inpassingsplan.

Bezwaren

De gemeente beseft dat de nieuwe situatie niet ideaal is voor langzaam verkeer, maar ziet weinig in een nieuwe fietsbrug of -tunnel. „Een fietsbrug moet de toekomstige spoorkabels - 6,5 meter hoog - overstijgen, waardoor de helling te steil wordt”, zegt een woordvoerster. Aan een tunnel zouden soortgelijke bezwaren kleven. „Door de al aanwezige helling aan de kant van Molenberg zal een fietstunnel daar leiden naar een nog steilere helling.”

Onveilig

Bovendien zal een fietstunnel onder het dubbelspoor een grote lengte hebben, waardoor de sociale veiligheid mogelijk in het gedrang komt, verwacht de gemeente. „Als de gewenste fietsbrug alsnog aan de landelijke richtlijnen wat betreft de maximale hellingsgraad zal voldoen, dan zal die brug een zodanige lengte hebben en zoveel ruimte opslokken dat dat consequenties heeft. Ofwel de aanwezige speeltuin wordt dan sterk aangetast. Of de fietsbrug krijgt ongeveer hetzelfde tracé als de omgeleide Glas Mij-weg.”

Sluipverkeer

Volgens wethouder Charles Claessens (Verkeer, CDA) is afsluiting van de spoorovergang nodig voor de verkeersveiligheid en de doorstroming op het spoor. „Hoewel een directe fietsverbinding tussen MSP en Molenberg de voorkeur geniet, heeft de gemeente besloten om geen brug of tunnel aan te leggen. In plaats daarvan zal de omgeleide Glas Mij-weg worden ingericht als een aantrekkelijke en comfortabele fietsverbinding. Door een goede programmering van de stoplichten op het kruispunt nieuwe Glas Mij-weg-Mijnspoorweg-Crutserveldweg zullen fietsers dan ook voldoende groen krijgen. Door het verdwijnen van de overgang bij De Kissel wordt ook nog eens sluipverkeer uit MSP geweerd.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen