Beekse verenigingen hikken tegen huurprijzen aan

Print
Beekse verenigingen hikken tegen huurprijzen aan

Afbeelding: Ingimage

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Overleg tussen vier Beekse (muziek)verenigingen en de gemeente heeft nog geen sluitend antwoord op de huisvestingsproblematiek opgeleverd. Struikelblok: de huurprijzen.

Drumfanfare en majorettenkorps Irene Lucia repeteert sinds de sluiting van ’t Auwt Patronaat in het Maaslandcentrum in Elsloo. Koninklijke harmonie St. Caecilia staat per 1 juli op straat, als de afspraken met het al gesloten café Auwt Baek aflopen. Mannenkoor Beeker Liedertafel repeteert vanwege de sluiting van datzelfde café sinds een aantal maanden in Huize Franciscus en Stegen 35. Heemkunde Beek huist in Huize Franciscus, maar moet daar eind 2020 vertrekken.

Muziekschool

Als oplossing voor de accommodatieproblemen bood de gemeente de vier verenigingen een paar maanden geleden het gebruik van de muziekschool aan. Sindsdien wordt door gemeente, de verenigingen en andere partijen die al gebruikmaken van het van het gebouw overleg gevoerd over gezamenlijke huisvesting.

De heemkunde bedankte daar na de eerste bijeenkomst voor. „Voor ons blijft er te weinig ruimte over”, aldus Fons Vroemen, voorzitter van de heemkundevereniging. Grootste struikelblok voor de overige drie verenigingen: de huurtarieven. De gemeente is voornemens dezelfde tarieven te hanteren als voor de nog te bouwen BMV in Spaubeek: tien euro per uur voor een kleine zaal, twintig euro voor een grote. Dat zijn volgens een woordvoerder sociaalmaatschappelijke tarieven die niet kostendekkend zijn. Voor het gebruik van opslagruimte wordt een vaste prijs per vierkante meter per jaar gevraagd.

Verdubbeling

Dat is slikken voor de verenigingen. Volgens John Bosch van St. Caecilia is het een verdubbeling van de huur in Auwt Baek. „En de muziekschool is niet te vergelijken met een splinternieuwe BMV.” Ook André Verwer van de Beeker Liedertafel hoopt dat de gemeente de huur betaalbaar kan houden. „We willen best betalen”, zegt Verwer. „Maar als we bij wijze van spreken in één keer de kas leeg moeten trekken, gaat het niet.” Irene Lucia heeft besloten in Elsloo te blijven.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje