UWV

Werkloosheid daalt verder, veel kansen in de zorg

Print
Werkloosheid daalt verder, veel kansen in de zorg

Er zijn vooral veel banen in de zorg. Afbeelding: Stefan Koopmans

Sittard -

De werkloosheid in Limburg is in het afgelopen jaar met 13 procent afgenomen.

De werkloosheid in Limburg is het afgelopen jaar met 13 procent afgenomen.

Eind februari telde deze provincie 18.400 mensen met een WW-uitkering. Dat is 3,2 procent van de bevolking. De beste kansen op een baan zijn er voor mensen in de zorg: de helpende, verzorgende, verpleegkundige en arts. In februari 2019 hadden 1500 mensen in die sector een WW-uitkering, een daling van 2 procent vergeleken met een maand eerder. Dat betekent volgens uitkeringsinstantie UWV dat de kansen op een baan zeer groot zijn.

Landelijk beeld

De situatie in limburg wijkt niet heel erg af van die in de rest van het land. Ook landelijk gezien daalde de werkloosheid afgelopen maand met 2 procent. In vergelijking met vorig jaar nam de werkloosheid landelijk gezien echter met 17 procent af.

De verwachting is dat het aantal banen in de zorg de komende jaren toe zal nemen. Met het stijgen van de werkgelegenheid zal ook het aantal vacatures dat moeilijk in te vullen is, toenemen.

Vorig jaar was door de spanning op de arbeidsmarkt in Limburg voor gespecialiseerde verpleegkundigen sprake van ‘krapte’ zegt het UWV. Voor de functies verzorgende ig (individuele gezondheidszorg) en basisverpleegkundige was de markt in Limburg zelfs ‘zeer krap’.

Tekort

De uitkeringsinstantie pleit voor een gerichte opleiding, op mbo-3 niveau of hoger, om het tekort in de zorg aan te kunnen. Er liggen dan kansen voor zowel mbo- als hbo- en wo-opgeleiden, in verzorgende, verpleegkundige en medisch-technische beroepen. „De personeelstekorten zijn echter zo groot dat ook mensen die geen zorgdiploma op mbo-3 niveau hebben gehaald toch hun perspectieven zien verbeteren”, zegt het UWV.

De uitkeringsinstantie werkt steeds vaker samen met partijen zoals zorginstellingen, werkgeversverenigingen, opleidingsinstituten, gemeenten en intermediairs om werkzoekenden te werven en te scholen voor de zorg.