Wahlwiller dringt aan op verharding dorpsplein

Print
Wahlwiller dringt aan op verharding dorpsplein

De onverharde parkeerplaats achter de kerk van Wahlwiller. Afbeelding: Zelfsturend Wahlwiller

Wahlwiller -

Het kernoverleg van Wahlwiller dringt bij de gemeente Gulpen-Wittem aan op een snelle verharding van het plein achter de Sint-Cunibertuskerk. Het terrein functioneert als centrale parkeerplaats in het dorp, maar wordt ook gebruikt voor grotere festiviteiten.

De aanpassing van het terrein heeft de hoogste prioriteit in het verkeersplan van Zelfsturend Wahlwiller. Vooral bij slecht weer ligt het onverharde terrein er ‘schandalig’ bij, vindt het kernoverleg. „Wandelaars stappen met modder aan hun schoenen in hun auto”, constateert voorzitter Fred Baenen. „Niet door modder op de wandelroutes, maar op het parkeerterrein.”

Reconstructie

Het kernoverleg pleit voor een complete reconstructie van het terrein, waarbij ook de afwatering verbeterd wordt. Tijdens de dorpsavond over het verkeersplan hebben bewoners al gevraagd om het terrein niet te verharden met asfalt, maar met klinkers. Daardoor kan het water beter weglopen, maar wordt het terrein ook niet beschadigd als er bijvoorbeeld een feesttent wordt neergezet.

Voor het kernoverleg is het belangrijk dat werk wordt gemaakt van het verkeersplan. Veel inwoners van het dorp hebben meegedacht over een oplossing van de knelpunten in Wahlwiller, constateert Baenen. Als vervolgens niets wordt gedaan met de ideeën die daarbij zijn aangedragen, verwatert de betrokkenheid van de inwoners snel, waarschuwt hij.

Fietsroute

Naast de verharding van het plein achter de kerk maakt Wahlwiller zich sterk voor een uitbreiding van de bebouwde kom en een verbetering van de fietsroute voor schoolkinderen naar Mechelen. Niet alles is op korte termijn uitvoerbaar, erkent Baenen. „Maar we moeten ons ook niet te snel neerleggen bij het feit dat sommige zaken moeilijk liggen”, zegt hij.

Wahlwiller zou ook geen eigen brievenbus krijgen, aldus Baenen, en geen abri bij de bushalte. „Door gewoon vol te houden hebben we dat uiteindelijk toch voor elkaar gekregen. Dat kan dus ongetwijfeld ook met andere zaken.”