‘Er is geen alternatief voor huisvesting arbeidsmigranten van kazerne Weert’

Print
‘Er is geen alternatief voor huisvesting arbeidsmigranten van kazerne Weert’

Het onderkomen van de arbeidsmigranten in de Weerter kazerne. Afbeelding: archief John Peters

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Er is geen alternatieve huisvesting te vinden voor de arbeidsmigranten die nu verblijven in de voormalige Van Horne Kazerne in Weert.

Dat zegt Vitor Moonen, directeur van uitzendbureau Prismaworx, die negentig bedden voor arbeidsmigranten huurt in het officiershotel van de voormalige Weerter kazerne. De arbeidsmigranten verblijven daar illegaal. De gemeente wil ze daar snel weg hebben, omdat ze overlast veroorzaken voor de omwonenden. Als ‘prikkel’ daarvoor legde de gemeente het uitzendbureau, evenals de verhuurder Horne Quartier (HQ), vanaf 1 maart dit jaar een dwangsom op van 30.000 euro per week.

HQ en Prismaworx probeerden donderdag via de rechter in Roermond het innen van die dwangsom te voorkomen. Bovendien willen ze meer tijd om alternatieve huisvesting te zoeken. Ze stellen dat de gemeente hen heeft voorgehouden dat het verblijf van de buitenlandse werknemers per 1 januari dit jaar gelegaliseerd zou worden. Dat plan werd in november vorig jaar verlaten.

Beide ondernemingen stellen dat de tijd tot 1 maart te kort was om voor een alternatief te zorgen. Volgens hen is er nagenoeg geen nieuwe huisvesting voor de arbeidsmigranten te vinden in Weert en omgeving.

Ze zijn het verder niet eens met de hoogte van de dwangsom. De gemeente baseerde zich bij de bepaling daarvan op de winst die Moonen zou maken op de huisvesting van de arbeidsmigranten: ruim 31.000 euro per jaar. Volgens Prismaworx en HQ staat dat bedrag in geen verhouding tot een dwangsom van 30.000 euro per week.

De rechter doet volgende week uitspraak.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje