Italiaanse minister wil chauffeur die schoolbus gijzelde paspoort afnemen

Print
Italiaanse minister wil chauffeur die schoolbus gijzelde paspoort afnemen

Afbeelding: AFP

Minister Matteo Salvini wil de chauffeur die een bus met kinderen gijzelde en in brand stak zijn Italiaanse paspoort afnemen.De 47-jarige Ousseynou Sy (van oorsprong Senegalees maar sinds 2004 Italiaans staatsburger) kaapte woensdagmorgen een bus met daarin 51 kinderen en drie volwassen.

De 13-jarige Rahmi die alarm sloeg wil Salvini zo snel mogelijk een paspoort geven.

Als het nieuws naar buiten komt, heeft de politie al succesvol ingegrepen. Veertig minuten zitten de

Italiaanse minister wil chauffeur die schoolbus gijzelde paspoort afnemen
Ousseynou Sy. Foto: AFP

kinderen en hun begeleiders in doodsangst, als de chauffeur de bus opeens langs de wegzet en roept ‘dat niemand levend de bus uit zal komen.’ De begeleiders geeft hij de opdracht alle kinderen vast te binden met plastic bandjes. Onder zijn stoelt trekt hij een jerrycan tevoorschijn die hij leeggooit in het gangpad. De geur van benzine verspreidt zich door de bus. Sy zwaait met een mes en de kinderen op de voorste rijen zien een pistool uit zijn zak steken.

Lees ook: Mogelijke terrorist steekt schoolbus met 51 kinderen in brand in Italië

De begeleiders beseffen dat ze geen andere keuze hebben dan de leerlingen vast te binden, maar besluiten alleen de voorste rijen echt vast te maken. De achterste rijen laten ze stiekem losser. Sy roept door de bus dit zijn manier is om de vele migranten die sterven op de Middellandse Zee te wreken. Iedereen moet zijn telefoon inleveren. Op de achterste rij houdt de dertienjarige Rami stiekem zijn telefoon in zijn binnenzak.

Overmeesteren

Sy start de motoren weer en roept dat hij naar de luchthaven van Linate rijdt om een vliegtuig naar Senegal te nemen. Terwijl de bus rijdt, wrikt Rami zich los om bij zijn telefoon te komen. Rami doet alsof hij in het Arabisch bidt, maar in werkelijkheid belt hij zijn vader om hem te vertellen wat er gebeurt en waar de bus zich bevindt. Tien minuten later snijdt een politie de bus af. Sy weigert zich over te geven en blijft gas geven en ramt de politieauto.

Italiaanse minister wil chauffeur die schoolbus gijzelde paspoort afnemen
Foto: AFP

Honderd meter later komt de bus eindelijk tot stilstand, de politieauto voor zich uit duwend. De chauffeur staat op zwaait met een aansteker. Het gegil in de bus is oorverdovend. Aan de achterkant slaan agenten de ramen in om de kinderen een voor een te bevrijden. Aan de voorkant proberen ze Sy te overmeesteren. Op het laatste moment steekt die de bus in brand. De 14 kinderen die dan nog vast zitten worden snel bevrijd.

Terroristische daad

Het Italiaanse OM spreekt van een terroristische daad, maar sluit banden met islamitische terreurgroepen vooralsnog uit. Volgens het OM handelde Sy alleen. Tijdens zijn eerste politieverhoor zou Sy opnieuw hebben gezegd dat hij ‘niet langer kon aanzien dat kinderen en vrouwen verdronken op de Middellandse Zee.’

Ook zou hij hebben gezegd een paar dagen eerder een videoboodschap te hebben verspreid onder vrienden en familie in Italië en Senegal waarin hij zijn plannen aankondigde en zijn voorbereidingen liet zien (de benzine en de plastic bandjes om de kinderen vast te binnen). De video stond op de telefoon van Sy die in de vlammen verloren is gegaan. De politie onderzoekt op dit moment of het bestand kan worden teruggevonden en wie het filmpje heeft gezien.

De advocaat van Sy beweert dat zijn cliënt de kinderen nooit pijn had willen doen, maar een daad wilde stellen om de aandacht te krijgen voor de doden op de Middellandse Zee.

Kleine held

Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini maakt bekend dat hij zijn Italiaanse paspoort snel mogelijk afpakken. Voor de 13-jarige Rami uit Egypte wil hij juist zo snel mogelijk een Italiaans paspoort regelen. Rami is in 2005 geboren in Italië, maar heeft nog altijd niet de Italiaanse nationaliteit. Salvini beloofde gistermiddag er alles aan te doen dit zo snel mogelijk te regelen voor ‘de kleine held’ en dat alle kosten hiervoor door de Italiaanse regering zullen worden betaald.