Lente in Limburg: aangenaam terrasweer

Print
Lente in Limburg: aangenaam terrasweer

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

De lente is begonnen. Met een beetje geluk breekt vrijdag de zon geregeld door.

,,Sommige vrijdagmiddagborrels kunnen met veel zonneschijn op een terrasje worden gehouden”, belooft meteorologe Diana Woei van Weerplaza.

Vrijdag is het op sommige plaatsen ook bijzonder aangenaam zacht met maximaal 18 graden in Limburg en het oosten van Noord-Brabant. ,,Wel zien we in de vroege ochtenduren lokaal mist en lage bewolking, maar in de middag komt op veel plaatsen de zon tevoorschijn”, aldus Woei.

Het eerste weekend van de astronomische lente is echter minder zacht. Een storing trekt in de loop van de zaterdag van noord naar zuid over ons land. Woei: ,,De zachte lucht verdwijnt, want achter de storing draait de wind naar het noorden en met de noordenwind stroomt minder zachte lucht over Nederland uit.”

Lichte regen of motregen sluit ze niet uit, want er zijn overwegend veel wolken aanwezig. ,,Helaas maakt de zon weinig kans om door te breken op de zaterdag”, zegt Woei.

Veel wolken

Zondag overdag zijn er eerst nog veel wolken in Limburg aanwezig. Ten noorden van de grote rivieren komt de zon vaker tussen de velden middelbare en hoge wolken door. Het wordt 11 of 12 graden. ,,Doordat er voor zondag meer zonuren in de verwachting staan dan zaterdag lijkt zondag de beste dag van het weekend”, vertelt de weervrouw.

Na het weekend krijgen we op maandag te maken met flink wat wind. In de kustprovincies waait het vrij krachtig tot hard. Ook valt er vooral in de oostelijke helft van het land een enkele bui. De zon schijnt nu en dan tussen de wolkenvelden door. De middagtemperatuur ligt rond de normale waarde van 10 graden.

Daarna blijft het een aantal dagen droog en de wind neemt in kracht af. Aan de temperatuur verandert niet veel, overdag wordt het 9 of 10 graden. In de late nacht en vroege ochtend is kans op vorst aan de grond. Woei: ,,Kortom, het is nog geen tijd om de bloemetjes buiten te zetten.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen