Oevers Maas en Waal liggen vol met plastic: ‘Een enorme hoeveelheid’

Print
Oevers Maas en Waal liggen vol met plastic: ‘Een enorme hoeveelheid’

Plastic afval in de uiterwaarden. Afbeelding: Eveline Van Elk

De oevers van de Maas en Waal zijn erg vervuild met plastic afval.

Het hoogst scoren ondefinieerbare stukken plastic, stukken piepschuim en plastic flesjes, wikkels en doppen. Opvallend zijn de grote hoeveelheid kleine plastic korreltjes, afkomstig van kunststofproducenten.

Dat blijkt uit onderzoek van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Samen met vrijwilligers deden zij het afgelopen jaar op ruim tweehonderd plekken langs de Maas en Waal onderzoek naar afval op de oevers. In totaal werden bijna 77.000 stukken afval gevonden, waarvan 84 procent bestaat uit plastic. ,,Een enorme hoeveelheid’’, zegt regiodirecteur Joline de Weerdt van IVN. ,,Het afval valt vaak niet direct op. Maar als je goed kijkt ligt er veel.’’

Nurdles

Gemiddeld werden 529 verschillende items per 100 meter oever aangetroffen. Op tien plekken werden meer dan 1.200 items gevonden. Het meeste afval komt van land. Belangrijke vervuilers zijn recreanten, de binnenvaart en riooloverstorten.

Op bijna de helft van de onderzochte plekken zijn bovendien zogenoemde nurdles aangetroffen: plastic korrels die gebruikt worden om kunststofproducten van te maken. Die worden onbewust door onder andere fabrieken in Zuid-Limburg geloosd. Waarschijnlijk zijn filters van de rioolwaterzuivering niet fijnmazig genoeg om de nurdles tegen te houden. Inmiddels is Plastic Soup Foundation in gesprek met de fabrikanten.

Zee

Aanpak van de bron van de vervuiling is een belangrijk doel van het onderzoek. Uiteindelijk komt deze troep in de zee terecht. Vissen en vogels eten het afval. Schone Rivieren wil dat in 2030 de Nederlandse rivierdelta plasticvrij is. De onderzoekers roepen gemeenten op beter te handhaven. Probleem is dat er nog geen normen zijn voor afval in rivieren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →