Verdachte aanslag Utrecht voor de rechter

Print
Verdachte aanslag Utrecht voor de rechter

Bloemen op de plek van de aanslag. Afbeelding: ANP

De vermeende schutter van de aanslag in Utrecht, Gökmen Tanis, wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM zal deze onderzoeksrechter verzoeken Tanis in bewaring te nemen.

Tanis wordt verdacht van meervoudige moord danwel doodslag met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Waarschijnlijk handelde hij alleen.

Terrorisme

Het onderzoek is nog in volle gang. Er wordt bekeken of de verdachte alleen vanuit een terreurmotief tot zijn daad kwam of dat er ook persoonlijke problemen speelden en of hij was geradicaliseerd. Er wordt onderzoek ingesteld naar de persoonlijkheid van Tanis.

Lees ook: Weer een crimineel die naam van Allah erbij sleept

Door de dodelijke schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht afgelopen maandag, kwamen drie mensen om het leven. Op klaarlichte dag nam de schutter in een tram in Utrecht mensen onder vuur. Drie andere mensen raakten zwaargewond.

Stille tocht

In Utrecht worden op vrijdagavond de slachtoffers van de schietpartij in die stad herdacht met een stille tocht. De deelnemers verzamelen bij het Jaarbeursplein en gaan om 19.00 uur lopen. De tocht gaat via de Graadt van Roggenweg naar het 24 Oktoberplein, de route van de sneltram. Op het eindpunt kunnen de deelnemers bloemen neerleggen op de gedenkplaats.

De organisatie wil graag dat mensen een zaklamp aandoen en witte en rode bloemen (de kleuren van de vlag van Utrecht) meenemen.