Arbeidsmarkt

Zuid-Limburg verwelkomt meeste grenswerkers

Print
Zuid-Limburg verwelkomt meeste grenswerkers

Afbeelding: iStock

Van alle regio’s in Nederland werken in Zuid-Limburg de meeste Duitsers en Belgen. Ongeveer 5 procent van alle werknemers is afkomstig uit die landen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste forenzen van ‘over de grens’ in Zuid-Limburg komen uit België. Het zijn er in totaal 3,3 procent. Bijna 2 procent is Belg, de anderen zijn Nederlanders die in Vlaanderen wonen.

Noord-Limburg telt volgens het CBS ruim 3,5 procent pendelaars uit de buurlanden. De meesten zijn afkomstig uit Duitsland. Behalve om Nederlanders die er wonen en Duitsers gaat het ook om Polen. Bijna 1 procent van de werknemers die vanuit Duitsland komen om in Noord-Limburg te werken, heeft de Poolse nationaliteit.

In Midden-Limburg (2,5 procent van de werknemers komt van over de grens) geldt dat de meeste grenswerkers Nederlanders zijn die in Duitsland zijn gaan wonen. Die groep is bijna even groot als Belgen en Duitsers bij elkaar, blijkt uit de CBS-cijfers.

Het statistiekbureau meldt verder, op basis van cijfers uit 2016, dat er veel meer Belgen en Duitsers in Nederland werken dan andersom. Vanuit Duitsland staken circa 36.800 mensen de grens over om te werken in Nederland. Uit België kwamen 38.400 forenzen naar ons land. Duitsland en België ontvingen op hun beurt respectievelijk 10.000 en 11.000 werkenden uit Nederland.

Kijk op de kaart hieronder hoeveel grenswerkers er in jouw regio werkzaam zijn.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen