Krombroodrapen tijdens halfvasten

Print
Krombroodrapen tijdens halfvasten

Op de Kollenberg in Sittard is deze traditie ontstaan. Afbeelding: Rob Oostwegel

Kerkrade / Eygelshoven -

Het traditionele krombroodrapen vindt zondag 31 maart plaats op het kerkplein, voor de parochiekerk van St. Petrus/Maria ten Hemelopneming aan de Nassaustraat te Chèvremont-Kerkrade.

Tijdens de gezinsmis, die om 11.00 uur begint en wordt opgeluisterd door het Familiekoor, zullen de sikkelvormige broodjes worden gezegend.

Na de eucharistieviering zal prins Janick I van de AKO vanaf het dak van de ingang van de kerk de gezegende broodjes uitgooien. Het is een traditie afkomstig uit Sittard, maar die ook elders - zoals in Chèvremont - is overgenomen.

Het krombroodrapen herinnert aan het manna, het brood uit de hemel, dat de Joden tijdens hun tocht door de woestijn mochten ontvangen. De kinderen zullen te horen krijgen dat het er niet zozeer om gaat zélf zo veel mogelijk broodjes te vangen, maar dat het goed is om ook te delen met anderen. In die zin sluit het krombroodrapen aan bij het vastenactieproject, dat ieder jaar weer in het teken staat van hulp voor mensen in nood in Soedan, waar Mgr. Bert van Megen uit Eygelshoven werkzaam is.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje