Stille tocht in Utrecht wordt groots: tussen 10.000 en 50.000 mensen verwacht

Print
Stille tocht in Utrecht wordt groots: tussen 10.000 en 50.000 mensen verwacht

Bloemen, kaartjes en steunbetuigingen op de plek waar het schietincident plaatsvond op het 24 Oktoberplein. Afbeelding: ANP

Bij de stille tocht vrijdagavond ter herdenking van de slachtoffers van de dodelijke aanslag maandag op de trampassagiers op het 24 Oktoberplein lopen mogelijk tussen de tien en vijftigduizend mensen mee.

Volgens Mikkie Schmitz (56), die een eigen herdenking organiseert in de wijk Kanaleneiland, heeft de politie die indicatie van bezoekersaantallen aan haar gegeven. De politie kan dit niet bevestigen. De gemeente, die de leiding heeft over de tocht, wil geen getallen geven over de verwachte opkomst.

Lees ook: Tientallen meldingen voor nazorg schietincident: ‘Veel mensen heftig aangedaan’

De stille tocht begint om 19.00 uur bij het Jaarbeursplein, in de buurt van het beginpunt van de sneltram. Deze tocht is een initiatief van Dominique Bos en Samantha Dort, bekenden van Roos Verschuur (19), een van de drie dodelijke slachtoffers van de moordpartij.

Gedicht

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen loopt mee in de tocht. Op het Jaarbeursplein houdt Van Zanen eerst een korte toespraak, waarna hij een gedicht voorleest op het podium. Daarna is een minuut stilte, gevolgd door muziek van Martin van Doorn.

Ook burgemeesters Halsema van Amsterdam en Krikke van Den Haag, Justitieminister Ferd Grapperhaus en premier Mark Rutte doen mee aan de stille tocht om de slachtoffers te herdenken. Daarnaast lopen aanhangers van de anti-islambeweging Pegida mee, zegt voorman Edwin Wagensveld.