Zusters Fransiscanessen gedenken vrijheid met ruim 130 breisels

Print
Zusters Fransiscanessen gedenken vrijheid met ruim 130 breisels
Heythuysen / Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem -

De Zusters Fransiscanessen in het klooster De Kreppel in Heythuysen namen de afgelopen weken de breipennen ter hand om hun strengen wol tot meer dan honderddertig kleurige lapjes te verwerken. Met deze actie gaven de zusters gehoor aan de aan de oproep van Truus en Jacques Manders van de Stichting Edumare om de zogenaamde ‘pilotenroute’ tussen Haelen en Ittervoort ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding met breisels uit de hele gemeente op te fleuren en tot wandel- en fietsroute te laten dienen.

De ‘pilotenroute’ leidde honderden krijgsgevangenen, joden en vliegtuigbemanningsleden in de Tweede Wereldoorlog naar de vrijheid. Ter gelegenheid van de viering van 75 jaar bevrijding - van 5 mei tot en met eind september – hebben vele inwoners uit de kernen van Leudal gehoor gegeven aan de oproep.

Aangezien de vluchtroute destijds vanuit Haelen via Neeritter richting België voerde, kwamen Truus en Jacques Manders op het idee om de verbinding tussen verzetsboerderij Zonhoeve van de familie Van de Vin in Neeritter en boerderij De Spik van de familie Vossen in Haelen zichtbaar te maken en als fiets- of wandelroute te markeren door de tussenliggende bomen van gebreide, gekleurde lapjes te voorzien. De route kan vanaf de opening tijdens de Cultuurweek Neeritter op 5 mei gewandeld of gefietst worden. Dat kan zowel vanuit Haelen (St. Elisabethshof) als vanuit Neeritter (Forellenvijver Heioord). In september worden de lapjes weer verwijderd, gewassen en verwerkt in een kunstwerk voor de bevolking van Leudal.

“Het heeft ons goed gedaan om op deze manier onze vrijheid te kunnen gedenken”, aldus een van de zusters. Als 80-plussers hebben wij deze heel donkere tijd allemaal meegemaakt. Van het noorden van Nederland tot Zuid-Limburg en van Noord-Holland tot in de Achterhoek gingen onze gedachten uit naar die vaak jonge mensen die voor onze Vrijheid hebben gestreden. Maar ook naar ouders, broers en zussen hier in Nederland die meehielpen piloten onder te brengen, joden te verbergen, spoorwegmensen in veiligheid te brengen en het land uit te smokkelen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen