Jan Bustin is de hand van Rembrandt

Jan Bustin met zijn twee ‘Rembrandts’.

Jan Bustin met zijn twee ‘Rembrandts’. © Paul Dolhain

Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar is 2019 uitgeroepen tot het Rembrandtjaar. Onder andere in het Rijksmuseum wordt daarom flink uitgepakt. Hoofdsponsor van het museum, ING, heeft met behulp van experts de stem van Rembrandt gereconstrueerd. Dat is gelukt, mede door de in Roosteren geboren Jan Bustin.

Paul Dolhain

Hij is één dag in de week werkzaam als docent cultuureducatie op basisscholen van Kindante in Echt-Susteren. Verder geeft hij kunstgeschiedenis en teken- en schilderlessen aan volwassen. Maar misschien spendeert Jan Bustin (57) wel zijn meeste energie aan schilderen. Toch is het niet zo dat er iedere week een nieuwe ‘Bustin’ uit zijn koker komt, sterker nog: Jan reconstrueert schilderijen. Maakt hem dat een kunstenaar zonder creativiteit? “Nee”, zegt Jan stellig en met een lichte glimlach. “Ik hoef niet steeds een nieuw ei te leggen. Mijn interesse gaat voornamelijk uit naar de vaardigheden en de techniek.”

Zwart is soms groen

Het is een vak apart. “Er is een wezenlijk verschil tussen een kopie en een reconstructie”, legt hij uit, “als er op een schilderij een zwarte vlek te zien is, schilder je bij een kopie een zwarte vlek. Bij een reconstructie ga je eerst onderzoeken hoe die zwarte vlek daar gekomen is. Blijkt dat de vlek bijvoorbeeld oorspronkelijk groen is geweest. Dan gebruik ik ook groen.” Als voorbeeld noemt hij ‘Het Straatje’ van Vermeer. “Boven het raam hangt een blauwe struik. Je zou kunnen denken dat dit blauwe regen voorstelt. Maar het is waarschijnlijk gewoon klimop. De oorspronkelijke kleur groen die Vermeer gebruikte was blauw vermengd met geel. De gele kleur is in de loop der jaren verbleekt.”

Tutorials

Naar dit soort informatie doet Bustin onderzoek en zijn kennis en ervaring komt ook van pas als in november 2018 de telefoon gaat. “Ik werd gevraagd om mee te werken aan zes tutorials waarin Rembrandt amateurschilders les geeft”, zegt Jan trots. Aan de hand van technieken hebben ze de stem van Rembrandt gereconstrueerd en vertelt Van Rijn je hoe je zijn werk kunt reproduceren. Maar wie de schilderlessen volgt, ziet ook een schilder. “Dat ben ik”, zegt Jan, “althans veelal is alleen mijn hand in beeld.”

‘De hand van Rembrandt’ woont in de Selfkant nabij Sittard. In huis staan twee ‘Rembrandts’ in wording. Hoe zijn ze bij hem terechtgekomen? “Ik ben gevraagd vanwege mijn kennis, maar ik denk dat ze van mijn bestaan afweten omdat ik weleens gastlessen geef aan de Universiteit van Amsterdam.” Voor een leek, zoals ondergetekende, is Jans eindresultaat niet te onderscheiden van een echte Rembrandt. Is hij nooit gevraagd om schilderijen met valse bedoelingen te kopiëren? „Als je het mij vraagt een heilloze onderneming waarin ik niet geïnteresseerd ben.”

Van Rossum en Jolink

Sinds maart zijn de tutorials te bekijken via YouTube. Is hij tevreden? “Best wel”, klinkt het bescheiden. “Ik ben er een paar maanden dagelijks mee bezig geweest. Ik voelde me een leerling van Rembrandt.” Uit wiens koker komen eigenlijk de teksten die Rembrandt uitspreekt? “De basistekst heb ik geschreven, maar verschillende experts hebben het uiteindelijk ‘hertaald’ naar zeventiende-eeuws Nederlandsch.” Het klinkt redelijk houterig. “Als je de eerste keer luistert lijkt het alsof TomTom tegen je praat, maar het heeft ook te maken met het Nederlandsch van toen. ‘Sch’ werd destijds uitgesproken als ‘sk’. Zijn stem lijkt daardoor op een kruising van Maarten van Rossum en Benny Jolink”, lacht hij. Voor wie Jan ‘Rembrandt’ Bustin wilt zien schilderen: www.ing.nl/rembrandt. Het is een lust voor het oog.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee