Heerlen omarmt tiny houses onder voorwaarden

Print

Tiny houses zijn er in verschillende vormen en maten Afbeelding: PETER SCHOLS

HEERLEN / Hoensbroek -

Heerlen staat ervoor open zogeheten tiny houses groepsgewijs of los te plaatsen. Nadat de gemeenteraad welwillend heeft gereageerd op een presentatie, gaat de wethouder met de wooncoöperatie praten.

Helemaal zonder slag of stoot ging de omarming van mini-dorpjes van tiny houses door de gemeente niet. Nadat Sacha Lambrichs en Miriam Benders een presentatie hadden gegeven, trok SP’er Hans Gelissen in een raadscommissie hard van leer. Het raadslid zei zelfs bang te zijn voor gettovorming. „En voor groepen die de taal niet spreken en daar bij elkaar gaan wonen. Net als Chinatown in San Francisco.”

Woonwagen

Op de publieke tribune hadden leden van de wooncoöperatie voor tiny houses moeite hun lachen te bedwingen. Chinatown!? Zij? ‘Hoe komt-ie erbij?’ Zijn het de facto niet gewoon woonwagens, vervolgde de onverstoorbare SP’er. Dus huisjes met een onderstel en wielen. Die je zo aan een auto kunt haken. „Als het lijkt op een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, nou, dan is het vermoedelijk ook een eend.”

Heerlen omarmt tiny houses onder voorwaarden
Foto: BAS QUAEDVLIEG

De SP’er verwacht weinig heil van tiny houses. Zijn die een oplossing om van het gas af te komen? Nee. Willen jongeren er in wonen? De overgrote meerderheid wil een gewone woning. Zulke initiatieven zouden sowieso niet ten koste mogen gaan van openbaar groen. En wisten we dat in Almere een tiny house is aangeboden voor 126.000 euro? „Goedkoop is een relatief begrip. Is dit iets voor velen of elitair vermaak?”

Alternatief

Een ‘bushokjeswoning’ of een uit de kluiten gewassen kippenhok mag hoe dan ook niet als alternatief worden aangeboden voor een sociale huurwoning, betoogde Gelissen. „Als woningcorporaties hier iets mee willen, krijg ik kramp. Er zijn 2,5 miljoen sociale huurwoningen gebouwd sinds invoering van de Woningwet. Dat is een verworvenheid die we niet op de tocht moeten zetten.”

Heerlen omarmt tiny houses onder voorwaarden
Foto: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

Andere fracties begrepen dat liefhebbers van tiny houses veelal tot de ‘creatieve klasse’ worden gerekend. De hartenkreten van de leden van deze wooncoöperatie konden rekenen op een welwillend oor. Al werd de vergelijking met woonwagens meer dan eens gemaakt. Roel Leers zag nog wel plek voor een tiny houses-dorpje in nieuwbouwwijk Hoogveld. De VVD stelde dat Heerlen moest vasthouden aan de voorwaarden die voor de bouw van nieuwe woningen worden gesteld. Verder zou meer werk moeten worden gemaakt van wonen in voormalige kantoren.

Initiatief

Wethouder Jordy Clemens (Wonen, SP) stelde dat Heerlen openstaat voor tiny houses, maar dat het initiatief niet van de gemeente zal uitgaan en dat er voorwaarden aan verbonden zijn. De wethouder en zijn ambtenaren gaan in ieder geval het gesprek aan. En daar waren Pascale Plusquin (PvdD), die de presentatie had begeleid, en de coöperatie erg blij mee.