Forse boete voor scheepvaartbedrijf Maasbracht

Print
Forse boete voor scheepvaartbedrijf Maasbracht

De sluis bij Linne. Afbeelding: Archief De Limburger

Maasbracht -

Een scheepvaartbedrijf uit Maasbracht moet een boete van vierduizend euro betalen. Bij een controle in de sluis van Linne in 2016 bleek dat er onvoldoende gekwalificeerd personeel aanwezig was aan boord van een duwbak van het bedrijf.

En dat is een overtreding van de Binnenvaartwet, oordeelde de Raad van State onlangs. Eerder kwam de rechtbank in Roermond tot eenzelfde conclusie. Het Maasbrachtse bedrijf tekende hoger beroep aan tegen die uitspraak maar moet bijna drie jaar na dato alsnog de boete betalen.

De duwboot met duwbak, met een totale lengte van 87 meter, lag op het moment van de controle in 2016 stil in de sluis van Linne. Politieagenten vernamen van de schipper dat slechts een lichtmatroos aanwezig was als overige bemanning. De wetgeving schrijft voor dat bij een samengesteld vaartuig van die lengte, naast de wel aanwezige schipper, ook minimaal een matroos en stuurman aanwezig moeten zijn.

Het verweer van het Maasbrachtse bedrijf kwam erop neer dat de boot ten tijde van de controle stillag in de sluis. Dat argument werd door de rechter van tafel geveegd. Door de agenten is opgetekend dat men de boot de sluis in zag varen. Ook kon niet worden bewezen dat in de tussentijd iemand van boord was gegaan. Het bedrijf stelde verder dat, omdat de boot niet de maximale lengte van 116 meter had, de boete ook lager zou moeten uitvallen. ‘Het ontbreken van een stuurman op een boot van 87 meter is minder erg dan bij een boot van 116 meter’, aldus het bedrijf. Maar ook die stelling werd door de Raad van State verworpen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →