Stilte bedriegt: er gaan koppen rollen in België

Print
Stilte bedriegt: er gaan koppen rollen in België

Weer gesignaleerd in voetbalstadions: zaakwaarnemer en ‘grote spin in het web’ Dejan Veljkovic, hier op 24 februari de fotograaf aankijkend in dit vak bij Anderlecht - Club Brugge. Afbeelding: Pro Shots/Isosport

Vijf maanden zijn verstreken sinds het Belgische voetbal werd opgeschrikt door een fraudezaak die zijn weerga niet kende. Daarna werd het stil. Hoe staat ‘Operatie Propere Handen’ er nu voor?

Fraude. Corruptie. Witwassen. Matchfixing. Malafide spelersmakelaars die de Belgische markt in handen hebben. Topscheidsrechters die betaald werden voor beslissingen. Ja, het Belgisch federaal parket had zo zijn argumenten om halverwege oktober het startsein te geven voor ‘Operatie Propere Handen’, te beginnen met een in de voetbalwereld ongekende reeks aanhoudingen, huiszoekingen en invallen.

Zaakwaarnemers Mogi Bayat en Dejan Veljkovic werden als de grote spinnen in het web gezien. Maar zij zijn allang vrij en alweer gesignaleerd op de tribunes van Anderlecht en Club Brugge. Bayat is via-via alweer betrokken bij transfers en Veljkovic, ach, dat ze af en toe ‘maffia, maffia’ naar hem roepen in het Constant Vanden Stockstadion zal hem worst wezen.

Getuigenissen

Juist Veljkovic is voor het parket van grote waarde gebleken. Een maand na zijn aanhouding sloot hij een deal in ruil voor forse strafvermindering als spijtoptant. Goedbeschouwd kun je zijn rol vergelijken met die van Michael Cohen, voormalig advocaat van Donald Trump, als getuige in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller.

Zoals men in de VS smachtend uitkijkt naar de uitkomsten van diens onderzoek naar de banden van de Amerikaanse president met Rusland, zo wordt in België in alle stilte aan de concrete uitkomsten van ‘Propere Handen’ gewerkt. Mét honderden uren aan getuigenissen van Veljkovic. De grote vraag is wie hij meesleurt in zijn val, maar vrij zeker is dat er koppen gaan rollen.

Zakken met geld

Het onderzoek neemt tijd in beslag, maar langzaamaan komen de eerste losse flodders naar buiten. Zo werd eind februari plotseling Peter Maes, oud-trainer van Racing Genk en Lokeren, opnieuw van zijn bed gelicht. Hij werd verhoord en sliep een nacht in de cel. Een ingewijde stelt dat Maes onder meer plastic zakken met zwart geld van Veljkovic kreeg bij Lokeren.

,,De advocaat van Veljkovic bedreigt nu clubs’’, legt commentator Peter Vandenbempt van Sporza uit. ,,Als wordt bewezen dat je als club je handtekening onder constructies zette, wordt je proflicentie geweigerd. Maar dat kan pas als álle beroepsprocedures behandeld zijn. Dat kan zomaar zeven, acht, tien jaar duren. Dus in de situatie van Maes is het echt niet zo dat bijvoorbeeld Genk aan het eind van dit seizoen haar licentie verliest. Het enige wat snel concreet kan worden, is matchfixing.”

En dát is precies waar voetbalbond KBVB, in afwachting van de conclusies van het federaal parket, mee bezig is. Cruciaal is dat de KBVB inzage kreeg in 35 documenten van het parket met vooral telefoontaps. Vandenbempt: ,,De bond sprak 130 personen, maar deed dat met de handen geboeid op de rug.’’

Intrekking proflicentie

Gesteund door een berg potentieel bewijs wil de onderzoekscommissie van de Belgische bond snel uitsluitsel geven over matchfixing in het seizoen 2017-2018. Het duel KV Mechelen - Waasland-Beveren staat daarbij centraal. Veljkovic zou dat hebben gefixt met als (overigens mislukt) doel om Mechelen niet te laten degraderen uit de eerste klasse. Zijn verklaringen maken niet deel uit van de documenten die de bond mocht inzien. Alle betrokkenen rond dat duel zijn verhoord, dus óók Waasland-Beveren is verdacht. Mechelen, dat afgelopen weekeinde officieus promoveerde, wacht in spanning af.

Wordt matchfixing bewezen, dan mag verliezend finalist in de play-offs voor promotie, Beerschot-Wilrijk, alsnog promoveren. De directeur van die club liet zich alvast met champagne fotograferen, zo erg overtuigd is hij van het feit dat Mechelen wordt gestraft. Die club ontkent in alle toonaarden, maar vreest uitsluitsel van promotie en in het ergste geval intrekking van de proflicentie. De KBVB wil liefst vóór 15 juni, voordat de competities ingedeeld worden, een knoop doorhakken. Daarbij geldt 30 juni als deadline.

Mechelen en Waasland-Beveren kunnen de eerste grote slachtoffers van ‘Propere Handen’ worden. België hoopt maar dat er nog veel zullen volgen.