Woningbouw

Oude chocoladefabriek in Venlo behouden

Print
Oude chocoladefabriek in Venlo behouden

De voormalige chocoladefabriek in Venlo-Zuid, met erachter de schoorsteen.

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De voormalige chocoladefabriek in Venlo is gered. Het pand wordt verbouwd tot woningen, maar de karakteristieke gevel blijft behouden.

Dat besluit heeft het gemeentebestuur genomen. De chocoladefabriek en haar schoorsteen gelden als belangrijk industrieel erfgoed.

De hoge schoorsteen blijft eigendom van de gemeente. Zij wil het markant bouwwerk in Venlo-Zuid behouden en een mooi plekje in de openbare ruimte geven. Tevens wordt onderzocht of de schoorsteen gerestaureerd kan worden.

Akkoord verscheurd

Janssen de Jong Projectontwikkeling verwierf in 1995 het recht om woningbouw te plegen op twee plekken in de schaduw van het huidige stadskantoor: de chocoladefabriek aan de Molensingel en het parkeerterrein aan de Veilingstraat. Omdat het te lang duurde voordat de projectontwikkelaar aan de slag ging, verscheurde de gemeente de overeenkomst in 2018.

Van Wijnen Projectontwikkeling Zuid neemt het project over. Aan de Veilingstraat komen acht rijtjeswoningen en zes beneden-/bovenwoningen. Omwonenden kunnen het terrein niet langer als parkeerplaats gebruiken. Zij krijgen in de buurt een plek. Op de locatie van de oude chocoladefabriek komen dertien rijtjeswoningen en vijf beneden-/bovenwoningen. Van Wijnen belooft de voorgevel te handhaven.

Oorlogsmaterieel

De ‘chocolade-, banket- en suikerwerkenfabriek’ werd in 1918 gebouwd, tegelijk met de schoorsteen. Deze was nodig voor de heteluchtoven. De fabriek werd na enkele jaren stilgelegd. In 1921 vestigde het Duitse Carl Zeiss een fabriek in het pand: Nedinsco. De maker van optische instrumenten, zoals afstandsmeters en periscopen, omzeilde zo de bepaling dat Duitsland na de Eerste Wereldoorlog geen oorlogsmaterieel mocht fabriceren. Niet veel later werd een nieuwe fabriek naast de chocoladefabriek gebouwd, de Nedinscotoren.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje