Concurrentie vanuit Wallonië voor kerstmarkt in grotten Valkenburg

Print
Concurrentie vanuit Wallonië voor kerstmarkt in grotten Valkenburg

De druipsteengrotten van Remouchamps, vlak onder Luik in België. Afbeelding: De Limburger

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

De ondergrondse kerstmarkten in Valkenburg krijgen concurrentie vanuit Wallonië. De druipsteengrotten van Remouchamps, vlak onder Luik, komen dit jaar met het evenement Noël dans les grottes.

Niet te evenaren, dacht Valkenburg altijd. Geen enkele plek in de buurt heeft zulke mergelgrotten als het Geulstadje, dus kan ook niemand de succesvolle kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot - samen goed voor een kwart miljoen bezoekers in de kerstperiode - kopiëren en naar de kroon steken.

Toch meldt zich nu een concurrent. De druipsteengrotten van Remouchamps, ook populair bij bezoekers uit Limburg, organiseren dit jaar voor het eerst het winterse evenement Noël dans les grottes. Met een kerstmarkt, wandelingen door de sfeervol verlichte grotten en een culinair hoekje met aangepaste muziek.

Verbouwing

„We lopen al jaren rond met het idee om in de kersttijd iets bijzonders te doen in onze grotten”, zegt Nicole Renson, die de druipsteengrotten - eigendom van de gemeente Aywaille - samen met haar man Joseph exploiteert. „Maar we zaten midden in een ingrijpende en tijdrovende verbouwing, en dan kun je dat er eigenlijk niet bij hebben.”

De verbouwing van het restaurant bij de entree, dat wordt uitgebaat door dochter Zoë, is nagenoeg klaar. Het gemeentebestuur is nog volop bezig met de renovatie van het bureau voor toerisme ernaast, waar ook een wielermuseum komt ter ere van de lokale grootheid Philippe Gilbert - in 2012 glorieus winnaar van het wereldkampioenschap in Valkenburg. Ook dat werk vordert.

Thuis

Daarmee kan de familie Renson haar grote droom eindelijk realiseren. De kerstmarkt wordt gehouden in de eerste zaal en is alleen tijdens het weekeinde vóór Kerstmis open. „We zouden zelf wel langer willen doorgaan, maar met kerst willen de standhouders waarschijnlijk ook gezellig thuis zijn”, zegt Nicole Renson.

Het ‘wintersprookje’ met speciale routes door de verlichte grotten, muziek en verhalenvertellers gaat wel door tot begin januari, als in België de kerstvakanties eindigen.

Ondergronds

Renson verwacht veel van de eerste Noël dans les grottes, zegt ze. „Na de eerste aankondigingen hebben zich al diverse standhouders bij ons gemeld. Het is natuurlijk ook iets heel bijzonders, zo’n kerstmarkt in de grotten. Kerstmarkten zijn er volop. Maar buiten die in Valkenburg en een kleintje in de champignongrotten van Wonck ken ik geen ondergrondse kerstmarkten.”

Valkenburg is nieuwsgierig naar Remouchamps, maar verwacht niet dat daardoor minder mensen naar zijn eigen mergelgrotten komen. In principe duurt die kerstmarkt daar maar één weekeinde, constateert wethouder Claudia Bisschops. Bovendien is de kerstmarkt hier onderdeel van een breder programma met twaalf verschillende attracties, zegt ze.