3300 kilo

Vader en zoons uit Limburg opgepakt in mega-cokezaak

Print
Vader en zoons uit Limburg opgepakt in mega-cokezaak

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

/ roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Voor de smokkel van bijna 3300 kilo cocaïne via een transportbedrijf in Hazeldonk heeft de politie de 74-jarige oud-Roermondenaar Wim J. en zijn twee zoons Nino (51) en Mitchel (44) opgepakt.

Zij woonden sinds enige tijd in Spanje en België. De drie zouden een criminele organisatie op grote schaal hebben gefaciliteerd bij het transport van harddrugs naar Nederland. Politie en justitie vermoeden dat ze hun kapitale winsten hebben geïnvesteerd in vastgoed, voornamelijk in Spanje.

Advocaat Gitte Stevens, die Wim J. bijstaat, bevestigt dat haar bejaarde cliënt zich bij justitie in Nederland heeft gemeld na de arrestatie van zijn kinderen in Spanje en Duitsland. Wim J. werd internationaal gezocht. Zij wil verder niet reageren. Dat geldt ook voor de advocaten van de zoons.

80 miljoen euro

De politie vond in januari 2017 bij een transportbedrijf in Hazeldonk in Noord-Brabant een container met een partij cocaïne met een straatwaarde van 80 miljoen euro. Die was vanuit Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen naar Nederland gekomen. Destijds werden de eigenaren van het transportbedrijf en de chauffeur aangehouden.

Lees ook: Vader (74) en twee zoons vast voor smokkel van ruim 3.000 kilo cocaïne

De politie startte een onderzoek naar de ‘grote jongens’ achter de smokkel. Dit onderzoek leidde via geldstromen, katvangers en een wirwar van bedrijfjes voor de import van fruit naar vader Wim J. en zijn twee zoons die in Spanje en België woonden.

Luxe auto’s

In februari werden doorzoekingen gedaan in hun woningen en bij bedrijven in Nederland, Spanje en België. Er is beslag gelegd op onroerend goed ter waarde van ruim een miljoen euro, vier luxe auto’s, contant geld en bankrekeningen. Nino J. werd in Spanje aangehouden, zijn broer Mitchel, die in België woont, in Duitsland. Afgelopen weken zijn zij overgeleverd aan Nederland en vastgezet. Hun 74-jarige vader meldde zich daarna bij de opsporingsautoriteiten.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje