Ruim 16.000 deelnemers stille tocht om slachtoffers aanslag Utrecht

Print

Meer dan 16.000 mensen afkomstig uit het hele land hebben vrijdagavond in Utrecht meegelopen in de stille tocht voor de slachtoffers van de schietpartij van maandag.

Ze wandelden van het Jaarbeursplein naar het 24 Oktoberplein. Velen legden bloemen neer bij de herdenkingsplek waar verdachte Gökmen Tanis om zich heen schoot in een tram, met drie doden en enkele gewonden als gevolg.

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht, premier Mark Rutte en Justitieminister Ferd Grapperhaus liepen mee in de tocht, net als de burgemeesters Femke Halsema van Amsterdam en Pauline Krikke van Den Haag. ,,Heel indrukwekkend en emotioneel’’, noemde Rutte de stille tocht na afloop. Een groep brandweerlieden liep achteraan de stoet.

Indrukwekkend

Ook topman Pier Eringa van ProRail liep mee in de stille tocht. Een van de drie mensen die om het leven kwam door de schietpartij was een 49-jarige Utrechter die bij de spoorbeheerder werkte. ,,Een zeer gewaardeerde collega is wild uit onze organisatie weggerukt. Het verleden kunnen wij niet veranderen, maar met dit soort stille tochten geeft de samenleving toch een signaal dat wij dit geweld niet willen. Heel indrukwekkend”, zei Eringa.

Na het bereiken van het 24 Oktoberplein legden veel mensen bloemen neer bij de herdenkingsplekken of ze staken die in de hekken. Ook werden veel kaartjes en tekeningen achtergelaten voor onder meer hulpverleners en slachtoffers van de schietpartij.

Iets beter

Met één van de drie mensen die zwaargewond raakten bij de aanslag in Utrecht gaat het iets beter. Met de twee anderen gaat het nog niet zo goed. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen laten weten. Hij heeft het slachtoffer met wie het wat beter gaat, bezocht.

Over de stille tocht voor de slachtoffers zei Van Zanen in EenVandaag (NPO 1): ,,De tocht is bedoeld als bemoediging en troost voor de nabestaanden. Hulde voor de hulpverleners. We moeten elkaar een beetje vasthouden’’, zei de burgemeester een halfuurtje voor het begin van de tocht. En wat de beveiliging betreft: ,,We doen wat nodig is. Ik reken op een mooie, waardige stille tocht.”