Freek de Jonge verstoort opening Boekenbal met tirade tegen Thierry Baudet

Print
Freek de Jonge verstoort opening Boekenbal met tirade tegen Thierry Baudet

Freek de Jonge (74) heeft vrijdagavond voor opschudding gezorgd tijdens de opening van het Boekenbal.

De cabaretier eiste vanuit het publiek luidkeels schreeuwend een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. Waarom hij dat deed, werd niet helemaal duidelijk. Volgens aanwezigen riep De Jonge vooral anti-Baudet-teksten.

De Jonge begon zijn tirade op het moment dat Eveline Aendekerk, voorzitter van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), het traditionele boekenbal in de Stadsschouwburg in Amsterdam met een speech opende. Terwijl gejoel en applaus in de zaal klonk, werd de tierende cabaretier tot stilte gemaand en kon Aendekerk haar betoog voortzetten. Het incident, dat geen staartje kreeg omdat de cabaretier weer snel ging zitten, belandde als snel op sociale media.

Roemrucht feestje

Het roemruchte feestje in de voormalige Stadsschouwburg in de hoofdstad is het begin van de Boekenweek. Over het thema van dit jaar De Moeder De Vrouw was dit jaar veel te doen. De keuze van de organiserende stichting CPNB voor mannelijke schrijvers van het Boekenweekgeschenk (Jan Siebelink) en Boekenweekessay (Murat Isik) viel niet bij iedereen goed. Wat volgde was een petitie die veel steun kreeg van schrijvers en mensen uit het boekenvak.

De CPNB besloot vervolgens aanvullend een Boekenweekgedicht te laten schrijven door dichteres Ester Naomi Perquin. Verder beloofde de stichting dat de verhouding tussen vrouwelijke en mannelijke schrijvers van het Boekenweekgeschenk en -essay in de toekomst gelijk zal zijn.

Tijdens het Boekenbal werd kort stilgestaan bij de slachtoffers van de aanslag in Utrecht. Eveline Aendekerk memoreerde voordat het feest losbarstte aan de stille tocht eerder op de avond ter nagedachtenis aan de schietpartij in de tram. ,,Zo’n 35 kilometer verderop vindt nu een stille tocht plaats. Mijn gedachten zijn dan ook bij Utrecht.’’ De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema zou op het Boekenbal een gedicht voordragen, maar liet verstek gaan omdat ze in Utrecht was.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen