1 miljoen kinderen getroffen door cycloon Idai

Print
1 miljoen kinderen getroffen door cycloon Idai

Afbeelding: EPA

Naar schatting 1,8 miljoen mensen zijn in Mozambique getroffen door cycloon Idai, onder wie 900.000 kinderen.

Veel gebieden zijn echter nog niet onderzocht, dus de vrees is dat de werkelijke aantallen nog veel hoger zijn, stelt Unicef. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) schat dat 600.000 mensen hun huis kwijt zijn. Het officiële dodental staat nu op 417.

,,Hulporganisaties kunnen nauwelijks de schaal van de ravage overzien. Hele dorpen zijn ondergelopen, gebouwen verwoest, scholen en klinieken kapot”, zegt Unicef-directeur Henrietta Fore vanuit het zwaar getroffen Beira.

Unicef is bezorgd dat de overstroming, gecombineerd met de overbevolking in de opvangplekken, slechte hygiëne, stilstaand water en vervuild drinkwater alle kansen biedt aan gevaarlijke ziekten als cholera, malaria en diarree. In Beira zijn tenminste 11.000 huizen verwoest, naast 39 klinieken en 2600 klaslokalen.

Het WFP heeft dringend geld nodig om honderdduizenden mensen onmiddellijk te helpen overleven, zegt een woordvoerder. ,,Nu de ongelooflijke omvang van de schade duidelijk is, neemt het aantal mensen in nood snel toe.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →