Al vier miljoen handtekeningen tegen brexit

Print
Al vier miljoen handtekeningen tegen brexit

Afbeelding: EPA

Een onlinepetitie gericht aan de Britse regering met het verzoek bij de Europese Unie te blijven, is al ruim vier miljoen keer ondertekend.

,,De regering beweerde herhaaldelijk dat vertrekken uit de EU ‘de wens van het volk’ is’’, zo staat in de tekst van de petitie. ,,We moeten deze bewering ontkrachten door nu te laten zien hoeveel mensen in de EU willen blijven.’’

Het Lagerhuis maakte deze week bekend dat op enig punt zo’n 2000 handtekeningen per minuut binnenkwamen. Dat is een record, aldus het verantwoordelijke petitiecomité op Twitter. In de tekst staat dat misschien geen nieuw referendum meer zal plaatsvinden over de brexit. ,,Dus stem nu.’’

Margaret Anne Georgiadou, die achter het initiatief zit, zei tegen de BBC dat de petitie de eerste week weinig aandacht kreeg. ,,Ik gaf het bijna op. Maar toen zocht ik contact met een hoop mensen en kwam het echt van de grond’’ vertelde ze. Ze vergeleek de plotse massale aandacht met een dambreuk.

Het parlement moet overwegen over petities te debatteren als die meer dan 100.000 stemmen krijgen. Het is zeer de vraag of de actie brexiteers op andere gedachten zal brengen. De prominente conservatieve politica Andrea Leadsom wees erop dat bij het referendum in 2016 veel meer mensen voor de brexit stemden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →