Op- en afrit A76 bij Nuth blijft mogelijk open voor ambulances

Print
Op- en afrit A76 bij Nuth blijft mogelijk open voor ambulances

De turborotonde die bij Nuth wordt aangelegd. Afbeelding: Geonius

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth -

De A76-afrit Nuth blijft mogelijk toch open voor ambulances. Dit is het resultaat van een gesprek dat PvdA-gedeputeerde Eric Geurts heeft gehad met de directie van Rijkswaterstaat.

Bedoeling is dat de huidige op- en afritten in Nuth en Schinnen in de toekomst helemaal worden gesloten en verkeer via de turborotonde wordt geleid. Dit kunstwerk wordt momenteel boven de A76 aangelegd als aansluiting van de Buitenring Parkstad Limburg op de snelweg.

Uit de berekeningen van de GGD blijkt dat hierdoor de aanrijtijden voor de hulpdiensten in een deel van de gemeente Beekdaelen de wettelijke norm ver gaan overschrijden. In de wet staat dat een ambulance vanaf de melding binnen vijftien minuten aanwezig moet zijn op de locatie van de melder.

Sluipverkeer

Al in 2013 leefden daar zorgen over, toen de plannen voor de afritten, de Buitenring en de turborotonde concreet werden. Middels een speciale buurtconferentie wilde de raad van Nuth landelijke politici ervan overtuigen dat de op- en afrit van deze toenmalige gemeente op de A76 open moest blijven. De raad vreesde toename van sluipverkeer en ambulances die te laat zouden komen bij calamiteiten. De conferentie werd op het laatste moment afgelast, nadat de provincie Limburg en Rijkswaterstaat in duidelijke taal hadden gewaarschuwd voor de negatieve implicaties ervan.

Rijkswaterstaat

De wethouders Jos Timmermans (CDA) en John Essers (GroenLinks/PvdA) hebben het gemeentelijk standpunt bij gedeputeerde Eric Geurts toegelicht, die vervolgens met Rijkswaterstaat heeft gesproken over een oplossing voor de ontstane situatie. Rijkswaterstaat heeft toegezegd te onderzoeken op welke manier de bestaande snelwegaansluiting bij Nuth toegankelijk kan blijven voor hulpdiensten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →