Evacuatie 1300 opvarenden cruiseschip, reddingsacties gaan hele nacht door

Print
Evacuatie 1300 opvarenden cruiseschip, reddingsacties gaan hele nacht door

Het cruiseschip Viking Sky is in nood na motorpech. Afbeelding: AD/Reuters

Een cruiseschip en een vrachtschip zijn zaterdag in zeer onstuimig weer in de problemen gekomen voor de kust van Noorwegen. Alle 1300 opvarenden van het cruiseschip worden geëvacueerd, meldt de politie. Er zou zeker één Nederlander aan boord zijn.

Volgens De Telegraaf gaat het om een man, maar hij was zaterdagavond niet bereikbaar vanwege de evacuatie. Er zouden zich verder vooral Australiërs, Amerikanen en Britten op het schip bevinden.

De autoriteiten zetten onder meer helikopters in om mensen van boord te halen. Het schip Viking Sky had motorpech en dreef richting land. De bemanning verstuurde een noodsignaal. Het vaartuig heeft inmiddels weer een motor kunnen opstarten en ligt voor anker op zo’n 2 kilometer van de kust, zegt de maritieme reddingsdienst. Het zou niet meer ongecontroleerd ronddrijven.

Opvanglocaties

De reddingsdienst zegt dat meerdere vaartuigen en vier helikopters zijn opgetrommeld voor de reddingsoperatie. Ook zijn op land opvanglocaties in gereedheid gebracht. ,,Als we iedereen moeten evacueren, gaat dat veel tijd kosten’’, zegt een woordvoerder.

De Viking Sky is gebouwd in 2017 en behoort tot de vloot van Viking Ocean Cruises.

Vrachtschip

De Noorse kustwacht heeft zaterdag een tweede noodsignaal ontvangen van een schip dat is gestrand voor de kust van Hustadvika. Volgens de Noorse politie gaat het om een vrachtschip (Hagland Captain) in de buurt van het cruiseschip.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →