Run op Nijmeegse Vierdaagse: 6000 inschrijvers mogen niet meedoen

Print
Run op Nijmeegse Vierdaagse: 6000 inschrijvers mogen niet meedoen

De finish op de Via Gladiola in 2018. Afbeelding: ANP

Bijna tweeduizend wandelaars meer dan vorig jaar willen meedoen aan de 103de Vierdaagse van Nijmegen, die van 16 tot en met 19 juli wordt gehouden.

In totaal hebben zich 53.074 deelnemers gemeld, terwijl er slechts 47.000 startbewijzen te vergeven zijn. Komende vrijdag 29 maart wordt er geloot, waarbij dus ruim 6.000 inschrijvers moeten afvallen.

Met die 53.074 liefhebbers wordt het record van de honderdste Vierdaagse van 2016 steeds meer benaderd. Toen schreven zich 54.325 mensen in. Omdat er ook meer mochten meedoen, hoefden er echter minder af te vallen dan nu.

Hogere tarieven

De verhoging van het inschrijfgeld naar 84 euro heeft dus blijkbaar geen invloed gehad op de interesse om mee te doen. Eerder klonk kritiek op die hogere tarieven. Vooral de laatste twee jaar is het bedrag flink omhoog gegaan. Vorig jaar was dat nog 80 euro. Volgens de organisatie is de stijging het gevolg van de btw-verhoging en een inflatiecorrectie. Een jaar eerder steeg de inschrijving al van 64 naar 80 euro, volgens de organisatie noodzakelijk wegens gestegen kosten.

Inschrijving gesloten

De inschrijfperiode voor de Vierdaagse liep vrijdag af. ‘Inschrijving gesloten’ is er inmiddels op de website van de Vierdaagse te lezen. Het is sinds 2013 voor het zevende jaar op rij dat het aantal inschrijvingen voor de Vierdaagse de 50.000 inschrijvingen overschrijdt.

Sinds het jaar 2004 geldt een limiet voor het aantal deelnemers, om ruimte te houden op het parcours. Veel deelnemers klagen al over de drukte onderweg, onder meer bij de toiletten en bij smalle passages. Overigens hoeven alleen inschrijvers te loten die nog nooit de wandelmars succesvol hebben voltooid. Anderen zijn automatisch verzekerd van een startbewijs.

Jonge deelnemers

Om het aantal jonge wandelaars te laten stijgen, worden ook deelnemers uit de jaren 2004 tot en met 2007 zonder loting toegelaten. Van de 47.000 startbewijzen zijn er 6.000 bestemd voor militairen. Voor Nederlandse militairen geldt sinds vorig jaar een maximum van 1.950 startbewijzen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →