Noors cruiseschip in nood zet koers richting vaste land

Print
Noors cruiseschip in nood zet koers richting vaste land

Afbeelding: EPA

Een cruiseschip en een vrachtschip zijn zaterdag door zeer onstuimig weer in de problemen gekomen voor de kust van Noorwegen. Meer dan 470 mensen zijn tot nu toe geëvacueerd. Inmiddels vaart het cruiseschip weer, al gaat het zeer langzaam.

De evacuatie is stilgelegd. Helikopters brengen voorlopig geen mensen meer naar het vasteland. ,,De kapitein zegt dat hij de situatie voor passagiers aan boord als veilig beschouwt’’, legt een woordvoerder van de maritieme reddingsdienst uit.

De bemanning van het cruiseschip van het Noorse Viking Ocean Cruises heeft drie van de vier motoren weer kunnen opstarten. De Viking Sky vaart momenteel met hulp van sleepboten naar de haven van Molde, zo’n 80 kilometer verderop. De reddingshelikopters blijven wel stand-by staan, voor het geval de evacuatie hervat moet worden. Schippers verwachten dat het schip rond 14.00 uur aan zal meren. Het is lastig om de wal te bereiken vanwege de vrij ruige zee en de vier tot vijf meter hoge golven.

Nederlander

Aan boord van het cruiseschip Viking Sky waren 1373 mensen, onder wie 915 passagiers, meldt Viking Ocean Cruises. Er zou zeker één Nederlander aan boord zijn. Volgens De Telegraaf gaat het om een man, maar hij was zaterdagavond niet bereikbaar vanwege de evacuatie. Er zouden zich verder vooral Australiërs, Amerikanen, Canadezen en Britten op het schip bevinden, al zijn er ook mensen uit andere landen aan boord.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat tot nu toe niet duidelijk is hoeveel Nederlanders zich aan boord van het schip bevinden. ,,We hebben nog geen hulpvragen van landgenoten ontvangen.’’ Ook bij alarmcentrale Eurocross zijn nog geen meldingen van Nederlanders binnengekomen.

Motorpech

Het schip Viking Sky kwam door motorpech in de problemen voor Hustadvika, een 20 kilometer lang rotsachtig gebied voor de Noorse kust dat bekend staat als het gevaarlijkste van het land. De bemanning verstuurde een noodsignaal. De Viking Sky is gebouwd in 2017 en behoort tot de vloot van Viking Ocean Cruises.

De reddingsdienst zei zaterdagavond dat er meerdere vaartuigen en vier helikopters zijn opgetrommeld voor de reddingsoperatie. Ook zijn op land opvanglocaties in gereedheid gebracht. In hotels waar opvarenden worden opgevangen, zijn crisisteams aanwezig. Ook worden afspraken gemaakt om hen naar huis te vliegen. De eerste passagiers vertrekken zondag. Twintig mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een vrouw van 90 en twee mannen van ongeveer 70 jaar oud.

Op dramatische beelden is te zien dat meubels en planten over de vloer schuiven van het hellende schip. Ook komen delen van het plafond omlaag. Passagiers stonden doodsangsten uit. ,,Ik heb nog nooit zoiets angstaanjagends gezien”, zei passagier Janet Jacob na haar redding tegen televisiezender NRK. ,,De helikoptervlucht was doodeng. De wind was net een tornado.”

,,We gingen net zitten voor het ontbijt toen alles begon te trillen”, vertelde de Amerikaanse opvarende John Curry volgens Noorse media. ,,Het was een chaos.”

Tweede noodsignaal

De Noorse kustwacht ontving zaterdag een tweede noodsignaal van een schip dat is gestrand voor de kust van Hustadvika. Volgens de Noorse politie gaat het om een vrachtschip (Hagland Captain) in de buurt van het cruiseschip.

Dat betekende dat er een tweede reddingsactie op touw moest worden gezet. De Noorse televisiezender NRK meldde dat volgens de Noorse kustwacht het vrachtschip net als het cruiseschip last had van motorproblemen. Het is niet bekend of het vrachtschip op weg was naar het passagiersschip, dat omstreeks 14.00 uur in de middag een noodsignaal uitzond, om hulp te verlenen. Er waren negen mensen aan boord van dit schip, zij zijn inmiddels met helikopters aan land gebracht en worden daar verzorgd.

Om gered te worden moesten de bemanningsleden van de Hagland Captain eerst in het ijskoude water springen. Door twee helikopters zijn ze vervolgens uit het water getakeld.