Burgemeester onder vuur na ‘nazi-bericht’ op Facebook

Print
Burgemeester onder vuur na ‘nazi-bericht’ op Facebook

Afbeelding: Frank de Roo/AD

Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel krijgt veel kritiek over zich heen na het plaatsen van een wat cryptisch Facebookbericht. Daarin lijkt hij te verwijzen naar Forum voor Democratie voorman Thierry Baudet.

Op zijn persoonlijke Facebookpagina schrijft de burgemeester: ‘Iemand zei tegen me dat de elite geen boeken leest. Ofzo. Dus heb ik wat boeken die ik voor m’n studie doornam, maar weer op de leesstapel gelegd. Kijken of ik er nog weer wat van op kan steken.’ Daarbij heeft hij meerdere foto’s geplaatst van boeken over facisme en nazi’s. Zoals het boek ‘De taal van het derde rijk’ en ‘Nazi’s een waarschuwing uit het verleden’.

Daarop worden tientallen reacties geplaatst waarin het Vroom wordt verweten zich als burgemeester zo uit te laten. ‘Schande! En u bent burgemeester!’, klinkt het. Mensen stellen dat ze vinden dat de burgemeester boven de partijen moet staan en dat dit veel te ver gaat.

Net als in andere gemeenten stemden veel inwoners van Krimpen aan den IJssel woensdag op Forum voor Democratie. De partij werd in deze plaats percentueel de tweede partij met 16,8 procent.

Hakenkruis

De twee grootste partijen uit Krimpen, Leefbaar Krimpen en de Stem van Krimpen, hebben zondagochtend het presidium aangeschreven. Zij komen maandagavond bijeen en willen dan opheldering van de burgemeester. ,,Dit moet je als burgemeester gewoon niet doen. Dit soort teksten plaatsen, foto’s van een hakenkruis. Ik kan hier geen chocolade van maken”, zegt Jeffrey van der Elst, fractievoorzitter Leefbaar Krimpen. ,,Ik begrijp niet wat hij hiermee wil zo vlak na de verkiezingen en daar mag hij morgen antwoord op geven.”

Van der Elst begrijpt dat mensen op Facebook schrijven dat de burgemeester op moet stappen. ,,Je zet Krimpen op een hele vervelende manier in de media en je moet als burgemeester gewoon geen politiek bedrijven. We willen eerst afwachten wat hij morgen te zeggen heeft, maar hij heeft het zichzelf erg moeilijk gemaakt.”

Burgemeester Vroom is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Burgemeester onder vuur na ‘nazi-bericht’ op Facebook
Foto: Screenshot Martijn Vroom-Facebook

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →