‘Betoger bedreigt Baudet met de dood’: Wilders eist vervolging

Print
‘Betoger bedreigt Baudet met de dood’: Wilders eist vervolging

Afbeelding: Videostill UP! Network

Tijdens de antiracisme-demonstratie in Amsterdam heeft zeker één betoger zaterdag doodsbedreigingen aan het adres van Thierry Baudet geuit. PVV-leider Geert Wilders eist vervolging.

Dit blijkt uit beelden van UP! Network, naar eigen zeggen een ‘rechts georiënteerd mediaplatform’.

Op de beelden is een vrouwelijke demonstrant te zien die zichzelf met een doek voor haar gezicht onherkenbaar heeft gemaakt. Ze scandeert ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf’. Een aantal demonstranten laat in hetzelfde filmpje weten de oproep af te keuren en ‘dat deze afbreuk doet’ aan de demonstratie.

PVV-leider Geert Wilders reageerde op Twitter vol afschuw op het filmpje. Hij eist dat het Openbaar Ministerie de vrouw vervolgt. ,,Dus een vraag over meer of minder Marokkanen mag niet, maar roepen een politicus dood te schieten wel?? Ik zou zeggen @Het_OM oppakken en vervolgen die gevaarlijke linkse gek van dat filmpje en kappen met die belachelijke rechtszaak tegen mij”, aldus de PVV-voorman.

De Amsterdamse politie zegt op de hoogte te zijn van de beelden en in overleg met het Openbaar Ministerie onderzoek te gaan doen. Zaterdag liepen duizenden mensen mee in de demonstratie, die vooral was gericht tegen racisme maar ook tegen de recente verkiezingsuitkomst. Het Forum voor Democratie haalde bij de provinciale verkiezingen woensdag de meeste stemmen.

In reactie op die verkiezingswinst reageerde een universitair docent uit Utrecht op Facebook met de tekst ‘Volkert waar ben je’. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) noemt het ‘een smakeloze opmerking’ maar ‘waarschijnlijk niet strafbaar’. Die opmerking is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →