OM: tekst ‘Volkert waar ben je’ niet zonder meer strafbaar

Print
OM: tekst ‘Volkert waar ben je’ niet zonder meer strafbaar

Afbeelding: ANP

De tekst ‘Volkert waar ben je’, die een universitair docent uit Utrecht plaatste op Facebook als reactie op de verkiezingswinst van Thierry Baudet, is niet zonder meer strafbaar.

Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van een bericht op GeenStijl.

,,We hebben er wel veel vragen over gekregen, dus we hebben een voorlopige juridische inschatting gemaakt”, zegt hij. Volgens het OM is er wel sprake van ,,een smakeloze opmerking”. Maar ,,naar onze voorlopige juridische inschatting is de opmerking waarschijnlijk niet strafbaar”. De opmerking is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen.

Volgens de woordvoerder heeft het OM nog geen aangifte binnengekregen tegen de docent. ,,Zodra dat wel het geval is, gaan we nog eens kijken.”

‘Volkert’ is een verwijzing naar de moordenaar van politicus Pim Fortuyn. De docent in kwestie heeft de post verwijderd en zijn excuses aangeboden. Hij is door de Universiteit Utrecht op non-actief gezet. Justitieminister Ferd Grapperhaus veroordeelde de tekst en zei dat politici in vrijheid en veiligheid ,,moeten kunnen zeggen wat zij willen zeggen”.

Lees ook: Familie Fortuyn overweegt juridische stappen na omstreden opmerking ‘Volkert, waar ben je’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →