Video: Ingestorte stadsmuur Maastricht stond al onder toezicht

Print
Video: Ingestorte stadsmuur Maastricht stond al onder toezicht

Burgemeester Penn wordt geïnterviewd bij de stadsmuur. Afbeelding: De Limburger

Maastricht / Itteren -

Het zaterdagavond ingestorte stuk stadsmuur in Maastricht stond al enige tijd onder extra toezicht.

Enkele maanden geleden is al vastgesteld dat er op die plek een uitbolling zat, vermoedelijk veroorzaakt omdat er water in het vestingwerk was gelopen.

Er is toen meetapparatuur geplaatst om dat deel van de stadsmuur te monitoren, aldus gemeentelijk woordvoerster Carla Wetzels. Ook zijn er afwateringsmaatregelen genomen boven op de muur, waar een smal betegeld voetpad loopt. ,,Daarbij is gewerkt aan die bestrating boven op de muur”, aldus de woordvoerster. De meetapparatuur zou de rest van het jaar blijven staan. Op basis van de bevindingen zou dan een plan van aanpak worden gemaakt.

Zwakke plek

De zwakke plek in de vestingwerken werd vorig jaar ontdekt tijdens ‘consolideringswerkzaamheden’ die de gemeente liet uitvoeren, samen met de RCE (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed). Die restauratie werd eind 2018 afgerond. Verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Krabbendam (Monumenten): ,,In goed overleg met de RCE is toen geconstateerd dat er geen onveilige situatie was. Maar ik ben héél blij dat er geen mensen ter plekke waren toen de zaak instortte”.

Het betreffende vestingwerk is eigendom van de gemeente en tevens rijksmonument. Het stuk muur tussen de rondelen ‘Haat en Nijd’ en ‘Vijf Koppen’ dateert uit 1516 en bestaat uit mergelblokken, bekleed met hardsteen. Die hardstenen mantel is zaterdagavond over een breedte van zo’n zes meter naar beneden gestort en in de aangrenzende vijver beland.

Lees en bekijk ook:Deel van oude stadsmuur in Maastricht ingestort

De Maastrichtse burgemeester Penn nam zondagmiddag een kijkje ter plaatse. ,,Ik werd rond middernacht gebeld. Ik ben allereerst blij dat er geen gewonden zijn. Mijn tweede reactie was: heel erg jammer wat er met onze stad gebeurt. Een beetje droevig dit. Nu moeten we de oorzaak onderzoeken én kijken of er verder nog kwetsbare plekken in de muur zitten”.

De meetapparatuur stond alleen op de nu ingestorte plek muur, aldus woordvoerster Wetzels.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen