Veerkrachtig Oranje in slotfase onderuit tegen aartsrivaal Duitsland

Print
Een veerkrachtig Oranje knokte zich na rust bijzonder knap terug van een 2-0 achterstand tegen Duitsland, maar een late treffer van Nico Schulz zorgde voor chagrijn. Het Nederlands elftal eindigt het tweede EK-kwalificatieduel met lege handen: 2-3.

De eerste helft tussen Nederland en Duitsland had aanvankelijk veel weg van de laatste interland van 2108, toen beide ploegen in Gelsenkirchen tegenover elkaar stonden. Duitsland zorgde voor heel veel beweging, enorm veel positiewisselingen en het slimme terugzakken van de valse spits Leon Goretzka bleek bijna een onoverkomelijk probleem voor de defensie van Oranje.

Frenkie de Jong kon het spel nauwelijks naar zich toe trekken omdat hij in een defensieve rol werd gedwongen. Oranje kreeg wel twee fraaie kansen, Ryan Babel verscheen tweemaal oog in oog met keeper Manuel Neuer. Maar beide keren kwam de Duitse keeper als winnaar uit de strijd.

Duitsland kreeg meer kansen en was in de eindfase wel scherp. Eerst scoorde Leroy Sané, die profiteerde van een glijpartij van Matthijs de Ligt. En bij de 0-2 van Serge Gnabry, die de bal snoeihard in de bovenhoek krulde, was Virgil van Dijk niet in staat om hem te stoppen.

Het chagrijn verdween echter na de pauze en snel ook. Vrijwel direct zorgde Matthijs de Ligt koppende voor de 1-2. En net na het uur frommelde Memphis Depay, na voorbereidend werk van Quincy Promes en Georginio Wijnaldum, handig de 2-2 achter Neuer.

En dus gaf Duitsland weer een ruime voorsprong weg waar het voor rust heer en meester leek. Oranje toonde wederom veerkracht en stond ook in defensief opzicht veel beter in de tweede helft. Invaller Steven Bergwijn dwong Antonio Rüdiger meer naar de as van het veld waardoor Denzel Dumfries aan de zijlijn kon doordekken op loopwonder Nico Schulz.

Het zorgde ervoor dat Frenkie de Jong weer kon aanvallen in plaats van verdedigen. Het zorgde dat Van Dijk en De Ligt hun zaakjes beter voor elkaar hadden. En het zorgde voor hoop op een overwinning. Maar de Duitsers sloegen toe, zoals al zo vaak gebeurde: in de laatste minuut. Nico Schulz kon van dichtbij raak mikken: 2-3. 

Bekijk hier de nieuwste aflevering van 'Komt dat Schot', het online voetbalprogramma van De Limburger